Ставки за іпотекою підвищуються: скільки коштує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки за іпотекою підвищуються: скільки коштує

Нерухомість
1027
Українські банки повідомили, що в серпні 2021 року видали 944 іпотечні кредити на загальну суму 830,1 млн грн. Це є найкращим результатом за обсягом нової іпотеки протягом періоду, охопленого опитуванням (із грудня 2018 року).
Finance.ua як портал, що дбає про економію і слідкує за ринком нерухомості, дізнався подробиці у Національного банку України.
Таке зростання обсягів передусім відбулося завдяки збільшенню середньої суми договору: за місяць – на десяту частину (до 879.3 тис. грн).
Крім того, у нових видачах зросла вага міста Києва, де середня сума договору є істотно вищою, ніж у регіонах. Загалом за перші вісім місяців року банками видано 6.6 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму понад 5.2 млрд грн.
Якщо порівняти з відповідним періодом минулого року, то обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2.2 раза за кількістю договорів та майже втричі у грошовому вимірі. Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.
Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним сегментом ринку іпотеки: в серпні їх частка вкотре перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так у грошовому еквіваленті.
Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 89% нових угод.
Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в серпні 15,9% на первинному і 13,6% – на вторинному ринку.

З початку року ставки знизилися відповідно на 1,0 в. п. та на 0,4 в. п

Довідка Finance.ua:

  • нагадаємо, 27 січня 2021 Кабмін підтримав ініціативу Глави держави про доступну іпотеку в межах 7% річних та затвердив Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів, розроблений Мінфіном.
  • раніше НБУ та банкіри змалювали портрет середнього позичальника. Середній вік позичальника — 38 років. Частка боржників до 30 років становить до 20%. А середньомісячний дохід позичальника — майже 50 тис. грн. Позичальникам із доходом до 20 тис. грн за минулий рік було видана лише чверть кредитів.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви хочете зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог з іпотеками.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас