Процедура примусового стягнення боргів по штрафах за порушення ПДР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Процедура примусового стягнення боргів по штрафах за порушення ПДР

Казна та Політика
1198
В останні роки багатьом автовласникам в Україні доводиться сплачувати штрафи за порушення правил паркування і дорожнього руху.
Як відбувається стягнення заборгованості у примусовому порядку, розповів начальник Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Іван Легостаєв в інтерв’ю журналу «Бористен».
Що очікує на осіб, які вчасно не сплатили штраф за порушення ПДР. Після відкриття виконавчого провадження до боржника застосовуються заходи примусового виконання рішення, в результаті яких штраф стягується в подвійному розмірі, а також виконавчий збір у розмірі 10% від суми штрафу та витрати, пов’язані з проведенням виконавчих дій.
Виконавчий документ подається до відділу виконавчої служби за місцем проживання, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.
В процесі стягнення заборгованості державний виконавець:
  • виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов’язок боржника подати декларацію про доходи та майно;
  • попереджає про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.
Одночасно з відкриттям виконавчого провадження відомості щодо боржника з’являться в Єдиному реєстрі боржників.
Після відкриття виконавчого провадження державним виконавцем перевіряються офіційні джерела доходу, наявність банківських рахунків, майна, з метою подальшого звернення на них стягнення. Також встановлюється майновий стан боржника за місцем його проживання та у разі виявлення майна — здійснюється його опис, з метою подальшої реалізації.
До боржника застосовуються заходи примусового виконання:
  • накладається арешт на рухоме та нерухоме майно, кошти боржника у фінансових та банківських установах;
  • здійснюється розшук транспортного засобу боржника.
Стягнення за виконавчими документами, в першу чергу, звертається на кошти боржника в гривнях та іноземній валюті, інші цінності, в тому числі кошти на рахунках та вкладах в установах банків та інших кредитних організаціях, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів.
У разі відсутності у боржника коштів та цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на належне боржникові інше майно, за винятком майна, на яке згідно з законом не може бути накладено стягнення.
Механізм арешту коштів боржника:
  • зараз в Україні працює Система електронної взаємодії з банками та автоматичного арешту рахунків боржників;
  • примусове списання коштів з рахунків, які відкриті боржниками в банках, здійснюється на підставі платіжної вимоги виконавця;
  • в подальшому списані з рахунків боржника кошти зараховуються на депозитні рахунки органів ДВС.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас