СБУ викрила корупційну схему, яку «кришували» правоохоронці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ викрила корупційну схему, яку «кришували» правоохоронці

Кримінал
513
Служба безпеки України (СБУ) викрила злочинну схему розкрадання майна держпідприємства в Рівненській області, яку покривали правоохоронці.
«За попередніми даними, близько 1600 га земель Національної академії аграрних наук (НААН) передали в незаконну оренду місцевим підприємцям. Від такої схеми державі завдано збитків понад 5,5 млн грн. При цьому до „кришування“ зловмисників причетні правоохоронці», — повідомили в прес-службі відомства.
Як встановило слідство, в 2020—2021 роках посадові особи держпідприємства підписали угоди з низкою комерційних компаній нібито про співпрацю, але самоусунулися від контролю за їхньою діяльністю. Фірми, що належали зловмисникам, отримали можливість, не сплачуючи орендну плату, користуватися 1600 га земель НААН на свій розсуд. Більше того, земельні ділянки вони отримали в користування разом з вирощеною на них сільгосппродукцією, яку реалізовували за ринковими цінами.
У рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України, накладено арешт на врожай сільськогосподарських культур 2021, вирощений на земельних ділянках держпідприємства.
Співробітники СБУ встановили причетність до протиправної схеми співробітників правоохоронних органів, які самоусунулися від розслідування, і не вживали заходів для збереження речових доказів та захисту інтересів держпідприємства.
Зокрема, всупереч накладеному судом арешту на майно і наявність дозволу на збирання врожаю тільки для держпідприємства, підприємці безперешкодно розпочали збирання врожаю.
Співробітники СБУ провели огляд місця події та вилучили техніку з урожаєм (понад 45 тонн сої). Таким чином, запобігли крадіжці державного майна на понад 700 тис. грн.
Відносно співробітників правоохоронних органів здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст. 367 КК України (службова недбалість).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас