Навіщо Зеленський наклав вето на Закон «Про віртуальні активи» і що він пропонує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо Зеленський наклав вето на Закон «Про віртуальні активи» і що він пропонує

Казна та Політика
1044
Нещодавно стало відомо, що президент України Володимир Зеленський повернув у парламент ухвалений 08.09.2021 року Закон «Про віртуальні активи». Повернув без підпису, проте з власними пропозиціями, в яких зазначено, що цей закон не може бути підписаний з певних підстав. Тобто, наклав на нього вето.
Що у законопроєкті не влаштувало президента? На думку президента, положення Закону не створюють завершених правових механізмів, необхідних для його реалізації, та не забезпечують зрозумілих та прозорих умов для учасників ринку віртуальних активів та інвесторів. А це, у свою чергу, не сприятиме належному забезпеченню їхніх прав.
Держрегулювання. Також президент зауважує, що Законом пропонується здійснювати державне регулювання ринку віртуальних активів різними державними органами залежно від виду віртуальних активів, у тому числі шляхом створення нового центрального органу виконавчої влади.

Як працюватиме ринок віртуальних активів

Проте створення нового центрального органу виконавчої влади потребуватиме значних видатків із Державного бюджету України, джерела покриття яких не визначені.
А як у світі? Водночас світовий досвід свідчить про те, що регулювання діяльності з організації торгівлі, обміну та зберігання віртуальних активів, які призначені для інвестування, збереження вартості, використання у платіжних або інвестиційних цілях, здійснюється регуляторами фінансових ринків.
Президент пропонує залишити лише два регулятори. Пропонується, щоб державне регулювання у сфері обороту віртуальних активів у межах своїх повноважень здійснювали:
  • щодо незабезпечених віртуальних активів – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;
  • щодо забезпечених віртуальних активів – Національний банк України.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас