Професійна накопичувальна система: що це таке и для кого вона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Професійна накопичувальна система: що це таке и для кого вона

Казна та Політика
663
Finance.ua як портал, що дбає про ваші доходи, дізнався в Мінсоцполітики, що таке “Професійна накопичувальна система”.
Право вийти на пенсію достроково, за 5-10 років до звичайного пенсійного віку, для людей, які певний час пропрацювали у шкідливих та тяжких умовах, передбачено було радянським законодавством у 1956 році, оскільки від такої роботи люди втрачали здоров’я, швидше втрачали працездатність.
Держава була єдиним роботодавцем, вона отримувала вигоду від роботи людей у тяжких умовах, тому саме вона фінансувала дострокові пенсії для таких людей.
Після 1990-х років, коли відбулась приватизація багатьох підприємств, держава перестала бути єдиним роботодавцем для працівників виробництв зі шкідливими та тяжкими умовами праці.
Тому з 2004 року законодавство передбачило, що дострокові пенсії для таких людей фінансують роботодавці таким чином:
• спочатку Пенсійний фонд виплачує людині дострокову пенсію (з отриманого єдиного соціального внеску, тобто з коштів, які призначені на виплату звичайних пенсій всім пенсіонерам, а не на виплату пільгових пенсій);
• а потім підприємство, на якому колись ця людина працювала у тяжких або шкідливих умовах, відшкодовує ці суми Пенсійному фонду.
Це означає, що всі нинішні пенсіонери фактично кредитують бізнес, який використовував працю людей у важких та шкідливих умовах, а бізнес потім повертає борги пенсіонерам.
Але сьогодні цей механізм не працює, вимагає додаткового фінансування з державного бюджету України (за рахунок інших платників податків), і надалі ситуація буде погіршуватись.
Що робити. Для виправлення ситуації уряд ухвалив та подав на розгляд до Верховної Ради України законопроект, у якому запропонував зберегти право людей, які працювали у важких та шкідливих умовах, вийти на пенсію достроково, і поступово змінити непрацюючий механізм фінансування таких дострокових пенсій на накопичувальний:
  • Роботодавці не будуть відшкодовувати дострокові пенсії, сплачені людям, які працювали у них в минулому, а натомість будуть сплачувати фактично таку ж суму у вигляді підвищеного єдиного соціального внеску за людей, які працюють у шкідливих та важких умовах зараз.
  • При цьому, за людей, старших за 35 років, роботодавці сплачуватимуть додатковий відсоток ЄСВ до пенсійного фонду, а людям, молодшим за 35 років, перераховуватимуть на індивідуальні пенсійні рахунки у тому пенсійному фонді, який людина обере собі сама. Обирати можна буде з тих накопичувальних пенсійних фондів, які авторизує Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку для роботи в цій системі.
Таким чином, для людей, старших за 35 років, нічого не зміниться взагалі. Їм дострокові пенсії так само виплачуватиме Пенсійний фонд. Але це більше не буде відбуватись за рахунок інших пенсіонерів, пенсіонери не кредитуватимуть бізнес, Пенсійний фонд не чекатиме, коли надійде відшкодування і чи надійде, а гарантовано матиме ресурс за рахунок підвищеного єдиного соціального внеску, який сплатять роботодавці.
  • Люди, молодші за 35 років, протягом роботи в шкідливих та важких умовах кожного місяця отримуватимуть від роботодавця кошти на власні пенсійні рахунки. Потім з накопичених коштів люди отримають дострокову пенсію. В окремих випадках людина зможе забрати кошти одноразово, незалежно від віку: у випадку критичного захворювання чи стану здоров’я, набуття інвалідності 1 або 2 групи.
  • Якщо людина, молодша за 35 років, має більше третини стажу, необхідного для призначення дострокової пенсії за роботу у важких та шкідливих умовах, вона самостійно обере, куди перераховуватиме внески за неї роботодавець – до накопичувальної чи до солідарної системи, і, відповідно, звідки вона отримає дострокову пенсію – з Пенсійного фонду України чи з власного накопичувального пенсійного рахунку у накопичувальному фонді.
Підприємства, які мають заборгованість з відшкодування дострокових пенсій, зможуть розстрочити її сплату на строк до 60 місяців.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас