Дарування або обмін нерухомості: які податки треба заплатити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дарування або обмін нерухомості: які податки треба заплатити

Особисті фінанси
17223
Finance.ua як портал, що дбає про ваші гаманці, розповідає, які податки треба оплатити при даруванні або обміну нерухомості.
Перш за все варто зауважити, що при обміну квартири не оподатковується дохід у вигляді вартості об’єкта обміну за умови, якщо це перший обмін протягом року і, якщо об’єкт перебуває у власності понад три роки, за винятком майна, отриманого в спадщину. Про це пише “Адвокат права” у Telegram.
Якщо ж такі умови не дотримані, при здійсненні цієї операції будуть утримуватися такі податки:
  • податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) – 5%;
  • військовий збір – 1,5%.
При даруванні нерухомості необхідно звернути увагу на ступень споріднення:
  • якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра, баба, дід, онуки) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю;
  • якщо подарував не близький родич або хтось чужий – дохід при цьому оподатковується за ставкою 5% ПДФО та 1,5% військового збору;
  • якщо ж подарунок отримано від нерезидента або ж подарували нерезиденту, застосовується ставка податку 18% ПДФО та 1,5% військового збору.
Хто має сплачувати податки? Як зазначають у податковій, особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали спадщину (подарунок).
Фізична особа сплачує кошти до відповідного бюджету, зокрема:
  • у разі нотаріального посвідчення договорів дарування – за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв);
  • в інших випадках – за податковою адресою фізособи.
Отже, платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.
Якщо ж до нотаріального посвідчення податки не було сплачено, платник податку повинен звернутися до податкових органів за місцем своєї реєстрації та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за рік. Термін подання такої декларації – до 1 травня року, що настає за звітним. Така фізособа має самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій податковій декларації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас