В Україні дорожчають продукти харчування: експерт назвала основні причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні дорожчають продукти харчування: експерт назвала основні причини

Особисті фінанси
1578
Протягом останніх місяців українських споживачів найбільше бентежило зростання цін на соняшникову олію та цукор, які суттєво додавали в ціні. Але зараз вони дещо дешевшають, а от дорожчають інші продукти харчування.
Чому це відбувається, розповіла аналітик Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Світлана Литвин.
Експерт нагадує, що у вересні 2021 року ціна на соняшникову олію і цукор була практично без змін. Цукор навіть знизився на 2%. Так, станом на початок жовтня 1 кг цукру коштує близько 27,60 грн, а соняшникова олія — 68,50 грн за 1 літр. Очікування хороших врожаїв на насіння соняшнику та цукрових буряків дає підстави для стабілізації ціни. Протягом вересня 2021 року відчутно зросли ціни на різні види м’яса.
Станом на початок жовтня порівняно з початком вересня збільшилися роздрібні ціни на яловичину на 12% (близько 179,50 грн / 1 кг), курятину на 6% (105 грн / кг) і свинину на 4% (122,20 грн / кг). Основною причиною такого зростання цін на м’ясо є скорочення поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ), свиней і птиці через значне подорожчання зернових культур і кормів, відповідно.
«Якщо раніше тенденція скорочення поголів’я стосувалася тільки ВРХ, то зараз вона вперше за десятиліття зачепила і птицю, а також поголів’я свиней у господарствах населення», — продовжує Світлана Литвин.
За словами аналітика, для певної категорії характерне сезонне зростання цін. До таких товарів відносяться і овочі так званого «борщового набору». Так, протягом вересня 2021 року ціна на капусту білокачанну зросла на 19% до 7,05 грн за кг, станом на початок жовтня ціна буряка — на 14% до 7,30 грн / кг, цибулі — на 12% до 9,05 грн / кг, картоплі — на 9% до 11,45 грн / кг.
Основна причина зростання цін на ці продукти харчування зараз — це закінчення збору їх врожаю і припинення реалізації цієї продукції виробниками безпосередньо «з поля» за нижчою ціною. Далі ці овочі переміщаються в склади тривалого зберігання, звідки вони поступово реалізуються до наступного врожаю.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас