Ситуація в Укрексімбанку: про що ж запитували журналісти Радіо Свобода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація в Укрексімбанку: про що ж запитували журналісти Радіо Свобода

Кредит&Депозит
1788
Нещодавня ситуація, що склалася через питання журналіста до голови правління АТ «Укрексімбанк» Євгена Мецгера під час інтерв’ю виданню Радіо Свобода, викликала широкий суспільний резонанс.
Finance.ua зібрав найважливішу інформацію та коментарі усіх сторін цього конфлікту.
У чому суть конфлікту? Як пише «Радіо Свобода», журналіст запитав очільника державного «Укрексімбанку» про один кредит, який не освітлювався у ЗМІ. Йдеться про видачу банком кредиту на 60 млн доларів ще у квітні 2021 року.
Саме це запитання призвело до спроби видалення всього відео редакції працівниками банку.
Журналісти зауважили, що, згідно з договором, тоді дві компанії взяли кредит на 60 мільйонів доларів. Власником цих бізнесів (і поручителем за кредитом) є Сергій Брюховецький — бізнесмен із Горлівки (Донецька обл.).
За даними декількох джерел «Радіо Свобода», як мінімум одна з компаній, якими володіє Брюховецький, (а саме «Спец-РемМаш») після окупації була перереєстрована у Горлівці за так званим «законодавством» угруповання «ДНР» і наразі постійно сплачує податки на окупованих територіях.
«Проводячи активну господарську діяльність, бізнес Брюховецького сплачує податки у місцевий бюджет. Наприклад, за 7 місяців 2021 року компанія сплатила до скарбниці окупаційної адміністрації щонайменше три з половиною мільйони рублів (це приблизно 1,4 мільйона гривень),» — йдеться у розслідуванні.
Під час інтерв’ю журналіст «Схем» намагався з’ясувати в очільника «Укрексімбанку», чому Наглядова рада банку схвалила видачу багатомільйонного кредиту бізнесмену, який веде бізнес та платить податки на окупованій території. Однак, за словами журналістів, Євген Мецгер забажав закінчити інтерв’ю і наказав охороні забрати камери та видалити записи із касет.
«Співробітники банку застосували фізичну силу до оператора „Схем“ Олександра Мазура, відібрали у нього дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, та видалили записане відео», — йдеться у розслідуванні.
Після звернення журналістів Національна поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».
Як реагують на це у банку? 6 жовтня Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні відсторонила Голову Правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера. Він не виконуватиме свої повноваження на час проведення внутрішнього розслідування Наглядовою радою.
Пізніше на пресконференції керівниця Наглядової ради Оляна Гордієнко та тимчасовий очільник банку Сергій Єрмаков заявили, що перевірка позичальника Сергія Брюховецького під час видачі кредиту виявила лише бізнес, який зареєстрований за законами України, тож «Укрексімбанк» не мав підстав відмовляти клієнту в кредиті.
На цю ситуацію відреагували також в Офісі президента. Там кажуть, що ситуація із банком «може сприйматися лише негативно».
«Щонайменше видається логічним рішення про відсторонення від займаної посади голови правління банку, щоб не було жодної, навіть гіпотетичної перешкоди для розслідування та перевірки. Як максимум для нівелювання шкоди банку та державі потрібні, можливо, і більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі», — йдеться у коментарі ОП.
Що про це каже голова правління «Укрексімбанку»? Очільник банку Євген Мецгер на своїй сторінці у Facebook вибачився перед журналістами та назвав події під час інтерв’ю «неприпустимими».
Пізніше Мецгер прокоментував і опубліковане «Схемами» розслідування.
«Служба Безпеки УкрЕксімбанку перевірила компанії, яким був наданий кредит. Ніяких порушень законодавства з боку власників компаній не було виявлено. Кредит не є проблемним (!), він належним чином обслуговується. Всі умови по сплаті процентів та тіла кредиту виконуються», — зазначив банкір.
За його словами, державний банк не зробив жодного порушення і має всі необхідні документи. Мецгер каже, що банк відкритий до будь-яких перевірок органів досудового слідства.
«Стосовно документів, які знайшли журналісти. Ці документи мають бути передані в СБУ та має бути проведене розслідування. Чи дійсно компанії працюють на непідконтрольній території? Чи дійсно вони сплачують там податки? Сподіваюсь, розслідування буде швидким та суспільство дізнається правду», — написав голова правління «Укрексімбанку».
А що ви думаєте, з приводу цієї ситуації? Пишіть у коментарях.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас