Тарифи на тепло в Україні при ціні на газ у Європі понад $1000 - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на тепло в Україні при ціні на газ у Європі понад $1000 - думка експерта

Особисті фінанси
1808
Ціна блакитного палива зростає через меншу кількість газу, закачаного в європейські підземні сховища (ПГХ), ніж минулого року, і небажання Росії збільшити обсяг прокачування. І хоча президент РФ днями і заявив про можливе збільшення поставок на 15%, це не знизить ціни на газ до торішніх.
Проте цього може вистачити для покриття необхідного попиту на блакитне паливо на європейському ринку. Таку думку висловив UBR.ua голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.
«Я очікую рівень ціни газу, поки його закачують в європейські ПСГ, на опалювальний сезон в межах $ 500−700 за 1000 куб.м.», — спрогнозував нам Попенко.
Відзначимо, що в останні кілька тижнів вартість газу в Європі невпинно зростала, встановивши при цьому кілька цінових рекордів. А в середу, 6 жовтня, на своєму піку газ досяг позначки $ 1924/куб.м. але вже 7 жовтня цінник різко пішов нижче $ 1000, а потім підріс до $ 1200.
Ці прайси вказані за ф’ючерсними контрактами — це договір-зобов’язання про купівлю-продаж в майбутньому базового активу (в цьому випадку — газу) за заздалегідь обумовленою ціною.
Ф’ючерси бувають поставочні і безпоставочні. Поставочний ф’ючерс означає, що покупець в майбутньому платить ціну за газ, яку зафіксували зараз ($ 1000−2000 за тисячу «кубів»), а продавець поставляє газ за цією ціною.
«Зараз величезним попитом користуються ф’ючерсні контракти з поставкою в усі місяці опалювального сезону. А це означає, що фізичні поставки будуть в цей період. І далеко не факт, що тоді буде можливість купити газ на ринку, бо продавець буде виконувати зобов’язання за ф’ючерсами», — сказав нам Олег Попенко.
Квитанціям українців такі цінові ралі не обіцяють нічого хорошого. Але, як зазначає експерт, платіжки зростуть не тільки через зростання вартості європейського газу, але ще і через ціну блакитного палива, яку виставляє НАК «Нафтогаз» для теплокомуненерго.
І в низці міст ситуація буде, м’яко кажучи, непроста. «У Києві, Полтаві очікується зростання тарифів до 40−50%», — зауважив у розмові Попенко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас