Голова НБУ оцінив обсяг «сірої» економіки і скільки українці тримають грошей «під подушкою» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ оцінив обсяг «сірої» економіки і скільки українці тримають грошей «під подушкою»

Казна та Політика
2194
Обсяг «сірої» економіки України становить до 30% ВВП, такою оцінкою Нацбанку поділився його голова Кирило Шевченко.
«Є різні оцінки „сірої“ економіки. Ми в Нацбанку вважаємо, що це до 30% ВВП. Якщо говорити про обсяг заощаджень громадян України, які перебувають поза банківською системою після 2010 року, то він дорівнює $ 30−35 млрд – у доларах, євро і гривні», — сказав Шевченко.
Він уточнив агентству «Інтерфакс-Україна», що підрахунок накопичень здійснено за методологією платіжного балансу. Відсутність оцінки до 2010 року він пояснив проблемами в статистиці.
«Що стосується питання, як дістати ці гроші „з-під матраца“, — це небанківський фінансовий ринок. Сьогодні цей ринок більш динамічний, його шлях до клієнта коротший, ніж у банків», — зазначив голова НБУ.
Шевченко повідомив, що Нацбанк ініціював оновлення законодавчої бази небанківського фінринку, тому що нинішні закони були ухвалені 20 років тому. «До кінця року ми це пройдемо, у нас хороша залученість профільних асоціацій», — зазначив він.
Поки ж голова Нацбанку констатував, що у громадян є 2,5 варіанти інвестування: депозити і нерухомість, а також ОВДП, оцінені ним в 0,5 варіанта.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше голова податкового комітету Данило Гетманцев заявив, що українці тримають «під подушкою» близько $ 50 млрд, і якщо на тлі амністії капіталів громадяни покажуть хоча б $ 10−20 млрд, то це «стане перемогою».
  • 15 червня Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 5153, який передбачає введення в Україні податкової амністії. Закон пропонує з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022 року провести добровільне декларування активів фізосіб, які були придбані до 1 січня цього року, але з яких не були сплачені податки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас