Е-лікарняний: актуальні роз'яснення (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Е-лікарняний: актуальні роз'яснення (інфографіка)

Особисті фінанси
1156
З 1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні лікарняні. Відтепер громадяни не будуть носити паперові лікарняні на роботу, а захворівши, матимуть змогу повідомляти роботодавцю номер електронного лікарняного.
Finance.ua дізнався подробиці, що змінилося при оформленні лікарняного, чому більше не потрібно збирати підписи та штампи на бланках та які SMS і від кого необхідно отримати при оформленні тимчасової непрацездатності?
Як виглядає оформлення е-лікарняних
Тепер жодних бланків, де зазначено, чим ви хворіли. Якщо ви захворіли, насамперед, потрібно звернутися до лікаря, який проведе медичний огляд та призначить лікування. Якщо виявиться, що у зв’язку зі станом здоров’я вам потрібно “піти на лікарняний”, лікар створить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність (далі – МВТН).
Цей електронний документ підтверджує вашу непрацездатність протягом прогнозованого періоду. І на підставі МВТН буде сформовано ваш електронний лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності.
В особистому кабінеті на порталі Пенсійний фонд України ви можете переглянути ваші листки непрацездатності.
На що варто звернути увагу у лікаря, коли “йдеш на лікарняний”. Під час створення лікарем МВТН громадянам рекомендується перевірити коректність введеної лікарем інформації.
А ще важливо отримати SMS від електронної системи охорони здоров’я. Якщо не отримали, перевірте актуальність внесеного в систему номера телефону.
Отримане повідомлення повинно містити 16-значний номер МВНТ, що підтверджує, що це особисто ваш висновок.
Як ви дізнаєтеся, що е-лікарняний оформлено успішно
Фактом підтвердження успішного формування електронного лікарняного є отримання другого SMS, на цей раз – від Пенсійного фонду України. Його ви отримаєте, якщо зареєструвалися на порталі Пенсійного фонду України і там зазначили саме цей спосіб комунікації.
Важливо розуміти, що успішність формування саме електронного лікарняного залежить від наявності ваших даних в Реєстрі застрахованих осіб. Їх має подати ваш роботодавець.
Якщо буде з’ясовано, що “запис не знайдено”, а громадянин є застрахованою особою, необхідно звернутися до роботодавця або на гарячу лінію Пенсійного фонду України за телефоном: 0 800 503 753.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас