НБУ зобов'язав фінустанови розкривати реальну річну процентну ставку в рекламі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов'язав фінустанови розкривати реальну річну процентну ставку в рекламі

Кредит&Депозит
413
Небанківські фінансові установи розкриватимуть інформацію про умови та повну вартість послуг із надання споживчого кредиту на вебсайті та в рекламі.
Finance.ua, як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався від Національного банку про терміни запровадження нових вимог.
«Національний банк України затвердив вимоги до розкриття небанківськими фінансовими установами повної інформації про послугу споживчого кредитування та повну вартість кредиту для споживача. Це стосується вебсайтів фінансових установ, поширення інформації в рекламі, інформування під час користування кредитом, а також особливостей розкриття інформації щодо мікрокредитів», — сказано в повідомленні.
Терміни запровадження. Через три місяці усі небанківські фінансові установи, які мають право надавати споживчі кредити, повинні розкривати вичерпну інформацію про послуги на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі. Через шість місяців на вебсайтах усіх небанківських фінансових установ мають з’явитися калькулятори для розрахунку витрат за кредитом з урахуванням обраних споживачем умов кредитування.
Споживачі, зі свого боку, повинні мати змогу завантажити файл із вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, наслідки порушення договору за кредитом тощо.
На вебсайтах фінансових установ повинна бути достатня за обсягом, достовірна інформація про умови надання споживчих кредитів, а саме:
  • має зазначатися загальна вартість кредиту з усіма комісіями і платежами (зокрема щодо комісій третіх осіб та платежів за супровідні послуги, наприклад, страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача);
  • реальна річна процентна ставка;
  • строки та суми;
  • умови дострокового повернення;
  • штрафні санкції у разі порушення умов кредитування тощо.

Рейтинг мікрофінансових організацій України

«Під час користування кредитом фінансові установи інформуватимуть споживача через обраний за згодою з ним канал для комунікацій, наприклад через смс-інформування, месенджер або особистий кабінет клієнта на сайті фінансової установи», — кажуть у Нацбанку.
Реклама кредитів фінансових установ не повинна вводити споживача в оману.
«Наприклад, зазначення лише привабливої для споживача відсоткової ставки на рівні 0% чи 0,01% недопустиме. У рекламі споживчого кредиту має вказуватися реальна річна процентна ставка, максимальна сума та строк кредиту», — наголошує регулятор.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас