Рекордні ціни на газ: які перспективи України на зиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекордні ціни на газ: які перспективи України на зиму

Енергетика
2450
В останні тижні не минає і дня без повідомлень про чергове побиття цінового рекорду на газовому ринку Європи. Так, 6 жовтня вартість газу на нідерландському хабі TTF наблизилася до 2 тис. дол. за тисячу кубометрів.
У поточній ситуації, що динамічно розвивається, неможливо зробити точний прогноз щодо подальшого впливу газових цін на економіку нашої країни. Зрозуміло, що цей вплив негативно позначиться на газоємних галузях промисловості – електро- і теплоенергетиці.
Чи зможемо ми пройти опалювальний сезон без істотних фінансових втрат?
Уряд України запевняє, що ціни на тепло та гарячу воду не підвищаться. Для цього з «Нафтогазом України» й Асоціацією міст підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання населенню теплової енергії і гарячої води.
Згідно з цим документом, місцева влада зобов’язується не піднімати тарифи, а центральна – забезпечити фінансову підтримку.
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що країна готова до опалювального сезону на 90%, підземні сховища газу заповнені на 60% до позначки 18,5 млрд кубометрів, і цього цілком достатньо.
Водночас чуються і деякі тривожні дзвіночки, що навівають сумніви щодо безпроблемного проходження зими. Перший із них пов’язаний не з газом, а з вугіллям. План накопичення цього енергоносія, затверджений Міністерством енергетики, зірваний.
Станом на 4 жовтня на складах ТЕС всього 713 тис. тонн вугілля, що в 3,55 рази менше від запланованого. Водночас запаси зменшуються, а 18 блоків теплоелектростанцій не працюють через відсутність палива. Не буде вугілля, не вистачить і газу.
«Нафтогазу» все ж не вистачає 4 млрд кубометрів газу для проходження опалювального сезону, а також у компанії немає грошей на його покупку за нинішніми цінами.
Тому уряд вирішив передати «Нафтогазу» 51 млрд гривень як компенсацію за анбандлінг. Причому 48 млрд з цієї суми повинен сплатити «Оператор газотранспортної системи України». Чи зможе наш газовий монополіст придбати на цю суму відсутній ресурс – велике питання.
Читайте більше про ціни на газ в матеріалі – Рекордні ціни на газ. Що з ними не так, і як це впливає на Україну?

Довідка Finance.ua:

  • Станом на ранок 7 жовтня ціни на ф’ючерси на газ в країнах Європи різко знизилися після стрімкого подорожчання до майже $ 2000 за тисячу кубометрів, яке відбулося напередодні. Про це свідчать дані, оприлюднені європейською біржею ICE.
  • Повідомляється, що ціна на газ продовжує знижуватися і вже опустилася нижче $ 1000 доларів за тисячу кубометрів. В ході сьогоднішніх підсумків ціна вже опускалася до $ 973.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас