Данилишин прокоментував ситуацію на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин прокоментував ситуацію на валютному ринку

Банківські метали
3018
Обмінний курс гривні до долару США на міжбанківському ринку упродовж минулого тижня зміцнився на 0,2%.
Про це повідомив Голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
В умовах переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією з боку клієнтів банків операції банків з валютної позиції мали стабілізуючий вплив на динаміку обмінного курсу гривні.
При цьому Національний банк придбав 15 млн. доларів США шляхом проведення валютних інтервенцій з метою поповнення міжнародних резервів, обсяг яких за результатами вересня скоротився до 28,7 млрд. доларів США через значні виплати Уряду за зовнішніми запозиченнями. У жовтні виплати Уряду в іноземній валюті переважно здійснюватимуться за валютними ОВДП, що може потребувати активізації роботи на ринку внутрішніх запозичень в іноземній валюті або використання залишку коштів МВФ, отриманих в результаті розподілу СПЗ.
Баланс поточного рахунку платіжного балансу у серпні становив +205 млн. доларів США, проте за результатами січня-серпня 2021 року продовжує залишатися від’ємним (-826 млн. доларів США порівняно з +5,3 млрд. доларів США за 8 місяців 2020 року).
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua 🤑
Незважаючи на поліпшення балансу зовнішньої торгівлі товарами (до -3,0 млрд. доларів США за січень-серпень 2021 року порівняно з -3,7 млрд. доларів США за відповідний період 2020 року) та збільшення надходжень з оплати праці (до 8,9 млрд. доларів США за січень-серпень 2021 року порівняно з 7,5 млрд. доларів США у січні-серпні 2020 року), негативне сальдо поточного рахунку було обумовлене значним збільшенням виплат доходів від інвестицій на користь нерезидентів, які у січні-серпні 2021 року зросли понад як удвічі порівняно з відповідним періодом минулого року (-12,1 та -4,6 млрд. доларів США відповідно).
При цьому значна частка таких виплат (4,6 млрд. доларів США) була сформована за рахунок збільшення реінвестованих доходів підприємств з іноземними інвестиціями та тлі покращення фінансових результатів їх діяльності.
Фінансовий сектор. Обсяг працюючих кредитів у банківській системі у серпні зріс на 4,5%, головним чином за рахунок зростання працюючого портфелю гривневих кредитів банків, наданих корпоративним клієнтам та фізичним особам (+4,8% та +4,0% відповідно). Натомість портфель непрацюючих активів продовжує поступово скорочуватися – у корпоративному сегменті – на 0,2% та у роздрібному – на 3,7% за місяць, головним чином за рахунок урегулювання (списання) валютної заборгованості клієнтів банків.

Довідка Finance.ua:

  • Данилишин повідомив, на що спрямують понад $1,4 млрд допомоги МВФ. Міністерство фінансів конвертувало 1 млрд спеціальних прав запозичення (SDR) або $1,42 млрд для погашення зовнішніх боргів України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас