«Банкопад» приніс користь фінансовій системі України, - голова НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Банкопад» приніс користь фінансовій системі України, - голова НБУ

Фондовий ринок
666
В результаті закриття «проблемних банків» українська банківська система «оздоровилася» і змогла витримати удар по економіці, який завдав ковід і локдауни в 2020 році. Про це в інтерв’ю виданню «Лівий берег» заявив голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко.
«Ми сьогодні питання „очищення“ сприймаємо як позитивний крок у становленні банківської системи. І зайве тому підтвердження — те, як банківський сектор пройшов минулорічну кризу (локдауни через пандемію. — Ред.), без зайвих потрясінь. Банківський сектор сьогодні є високоліквідним і прибутковим», — сказав Кирило Шевченко.
«За результатами стрес-тестування, проведеного НБУ, потреба в капіталі за базовим сценарієм зараз становить 5,3 млрд грн, а не 35,3 млрд грн, як у 2019 році. Тобто вона зменшилася в 7 разів. Маємо найнижчий за останні роки рівень npl (рівень непрацюючих кредитів. — Ред.) — 35%. У середині 2019 року він становив понад 50%. Чистий прибуток зріс на 40% за 7 місяців 2021-го і склав 39,8 млрд грн», — заявив голова НБУ.
Кирило Шевченко підкреслив, що за весь час перебування на посаді голови НБУ він робив все, що потрібно для посилення стабільності банківського сектору і фінансової системи в цілому.
«Ось візьмемо минулорічні події. Це була перша криза, під час якої банківська система України не відчула відтоку депозитів. Більш того, мало місце зростання — плюс 35% в корпоративному секторі в гривні і 27% в роздрібному», — заявив Кирило Шевченко.
За його словами, за попередній рік з ринку вивели три банки, а НБУ зробив низку заходів для активізації кредитування.
«За вісім місяців 2021 року гривневі кредити нефінансовим корпораціям зросли на 15,4% (12,3% у річному вимірі). Також помітно прискорилося кредитування домогосподарств — до 21,8% з початку року (17,2% в річному вимірі). Зокрема, банки активно нарощують іпотечне кредитування. Кредити на придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості за вісім місяців поточного року зросли на 28,8% порівняно з таким же періодом минулого року. Обсяги нового іпотечного кредитування за сім місяців зросли в 2,3 разу за кількістю договорів і більш ніж в три рази в грошовому вираженні в порівнянні з відповідним періодом минулого року», — підкреслив Кирило Шевченко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас