УЗ спрямує на проекти «Великий будівництва» 4 мільярди гривень, зекономлені на електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗ спрямує на проекти «Великий будівництва» 4 мільярди гривень, зекономлені на електроенергії

Казна та Політика
395
Завдяки рішенню держустанов Укрзалізниця може закуповувати електроенергію безпосередньо у виробника за спрощеною процедурою. Таким чином УЗ заощадить мінімум 4 млрд грн. Ці кошти будуть спрямовані, зокрема, на електрифікацію шляхів, яка триває в рамках програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».
Про це повідомив у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.
Він пояснив, що українська залізниця закупила понад 4,9 млн МВт/год електроенергії у НАЕК «Енергоатом», яку отримуватиме до кінця 2022 року. Це забезпечить більше 85% річного попиту УЗ.
«Середньозважена ціна за підсумком аукціону становить 1105 грн за МВт/год, це буде зафіксовано в контракті. У порівнянні з вереснем цього ж року, ціна впала майже вдвічі. Середньозважена ціна контракту — найнижча в 2021 році», — написав Кубраков.
Такі умови закупівлі стали можливими завдяки постанові уряду, яка дозволила Енергоатому та іншим суб’єктам Державної генерації продавати електроенергію Укрзалізниці на період до 3-х років за спеціальною спрощеною процедурою. Крім цього, нещодавно Кабмін встановив цінові межі на електричну енергію під час аукціонів.
«Завдяки цим рішенням Укрзалізниця заощадить мінімум 4 млрд грн на електроенергії. Це ті кошти, які можна буде спрямувати на інфраструктурні проекти, оновлення залізничних колій, станцій, вагонів і локомотивів», — зазначив міністр.
За його словами, масштабні роботи з оновлення інфраструктури Укрзалізниці вже стартували — в рамках «Великого будівництва» почалася електрифікація 11 км на ділянці Київ — Васильків-1 і електрифікація 30 км на ділянці Черкаси — Т. Шевченка.
«В Одеській області почали облаштування і електрифікацію другої головної колії на ділянці Чорноморська-Берегова, протяжністю 6,9 км. завдяки зекономленим коштам на закупівлях електроенергії в наступному році кількість електрифікованих шляхів має зрости в рази», — резюмував Кубраков.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас