Що допомогло Україні вистояти під час пандемії в 2020 році — думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що допомогло Україні вистояти під час пандемії в 2020 році — думка експерта

Казна та Політика
1417
Україна залишається малою сировинною економікою, яка схильна до всіх вітрів, що дмуть у глобальній економіці.
Наша країна багато в чому залежить від того, що відбувається у світі, підкреслив на конференції Access2Finance засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан.
Як зазначив експерт, зараз у світі безробіття знижується, глобальна економіка зростає. Розвиненими країнами було надано велику фінансову допомогу — вливання в глобальну економіку, які в результаті пандемії дозволили утримати економічну ситуацію на плаву.
Причини для занепокоєння в світі:
  • пандемія, яка не закінчилася;
  • війна за світове панування;
  • геополітичні конфлікти;
  • загроза інфляції;
  • високий рівень боргу в усьому світі;
  • бульбашки в різних класах активів.
Ситуація в Україні. За словами Компана, кризу, яка була в 2020 році (пандемія), ми пройшли в кращому стані, ніж це було в 2014 році.
Чому в 2020 році не було різкого падіння економіки. «Україна — маленька сировинна економіка, і ми багато в чому залежимо від того, що відбувається на ринках сировини. Злетіли ціни на руду і на кукурудзу — прекрасно. Але якщо будуть падати, то все буде сумно… Є ще подушка безпеки у вигляді заробітчан, які пересилають гроші і без яких ми теж не можемо обійтися. Крім цього структура експорту в 2014-2020 році змінилася на краще, в бік „м’якого експорту“ (експорту продовольчих товарів). І це нас багато в чому врятувало від різкого падіння в 2020 році», — сказав він.
Як зазначив Компан, очищена банківська система і «технологізація» цієї системи також дуже важливі. Наприклад, можливість купити валюту онлайн — це теж врятувало ситуацію на валютному ринку від краху. Не було «набігів» на банки, жоден банк не впав, курс залишився приблизно там, де він і був, і тому вистояли.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас