Кількість боргів за комунальні послуги збільшилось у півтора раза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість боргів за комунальні послуги збільшилось у півтора раза

Особисті фінанси
1755
За рік кількість боргів українців за комунальні послуги виросла у 1,5 раза. За даними Опендатабот, у серпні минулого року зафіксовано 294 789 боргів, а вже у серпні 2021-го їх кількість збільшилась на 155 964 провадження.
Finance.ua як портал, що дбає про ваші кошти, розповідає, за які житлово-комунальні послуги українці заборгували найбільше та як українців визнають боржниками за оплату ЖКП.
Як зазначають аналітики, наразі кількість боргів в Єдиному реєстрі боржників досягла 450 753 справ. Відсоток боргів за комунальні платежі становить 7% від загальної кількості боргів українців.
За рік загальна кількість виконавчих проваджень за борги українців також зросла на 33%. Якщо у серпні 2020 було відкрито 4 665 510 проваджень, то у серпні поточного року їх уже 6 219 371. Наразі кількість стягнень становить 7% від усіх проваджень про заборгованості.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
Найбільші борги. За даними Держстату, станом на серпень 2021 року борги за комуналку сягли 64,4 млрд гривень. Найбільше українці заборгували за:
  • постачання та розподіл природного газу — 23,7 млрд грн;
  • постачання теплової енергії та гарячої води — 20,3 млрд грн;
  • постачання та розподіл електричної енергії — 7,1 млрд грн.
Кількість боргів за комунальні послуги збільшилось у півтора раза
Як визнають боржниками по оплаті ЖКП:
  • людину визнають боржником по сплаті комунальних платежів в судовому порядку — для цієї групи справ передбачене спрощене провадження. Отже, така справа має бути розглянута без присутності сторін та у скорочені терміни;
  • якщо боржник не виконує вирок суду, він потрапляє в реєстр боржників. Це стандартна процедура, яку використовують будь-які стягувачі: комунальні установи, банки, колектори;
  • після цього виконавці можуть надіслати до банку вимогу про блокування рахунків боржника та примусове списання боргу. Крім того, боржники підпадають під ряд обмежень та заборон, як-то: не можуть користуватися своїми заблокованими рахунками, здійснювати угоди купівлі-продажу у нотаріуса, виїздити за кордон тощо.
Ви можете перевірити себе у реєстрі боржників (ЄРБ). Для цього можна встановити Опендатабот та надіслати боту свій податковий номер (ІПН). Якщо інформація про вас наявна у Єдиному реєстру боржників, бот виведе повідомлення про це. Крім того, ви можете безкоштовно підписатися на моніторинг Опендатаботу. Щойно ваші дані з’являться в ЄРБ, бот повідомить про це.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас