У США створили пластир, який може замінити щеплення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США створили пластир, який може замінити щеплення

Технології&Авто
596
Вчені зі Стенфордського університету і Університету Північної Кароліни надрукували на 3D-принтері пластир з вакциною, який виявився ефективнішим за укол.
Згідно з дослідженням, проведеним на тваринах, отримана імунна відповідь від вакцини була в 10 разів сильніше, ніж вакцина, введена в м’яз руки за допомогою уколу голкою.
Вчені представили надруковані на 3D-принтері мікроголки, які вишикувані в лінію на полімерному пластирі. Їх довжина ледь досягає шкіри для доставки вакцини.
Результати дослідження показують, що пластир з вакциною викликав значну Т-клітинну і антиген-специфічну відповідь антитіл, яка була в 50 разів вище, ніж при підшкірній ін’єкції. Ця підвищена імунна відповідь може привести до економії дози, оскільки в пластирі з мікроголками для вакцини використовується менша доза для генерації імунної відповіді, аналогічної вакцині, що вводиться за допомогою голки і шприца.
У той час як пластирі з мікроголками вивчалися протягом десятиліть, робота вчених з Кароліни і Стенфорда дозволяє подолати деякі минулі проблеми: за допомогою 3D-друку мікроголки можна легко налаштувати для розробки різних пластирів для вакцин проти грипу, кору, гепатиту або COVID-19.
Пластирі з вакциною, які включають вкриті вакциною мікроголки, що розчиняються в шкірі, можуть бути відправлені в будь-яку точку світу без спеціального поводження, і люди можуть наносити пластир самостійно. Більш того, простота використання пластиру з вакциною може призвести до більшого рівня вакцинації.
«Як правило, адаптувати мікроголки до різних типів вакцин складно. Ці проблеми в поєднанні з виробничими проблемами, можливо, стримують появу мікроголок для доставки вакцин», — сказала провідний автор дослідження Шаомін Тянь з Медичної школи UNC.
Пластир з мікроголками були надруковані на 3D-принтері в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл з використанням прототипу 3D-принтера CLIP, який винайшов Джозеф М. ДеСімоун і який виробляється його компанією CARBON з Кремнієвої долини.
«Один з найважливіших уроків, які ми витягли під час пандемії, полягає в тому, що інновації в науці та технологіях можуть вплинути на глобальну відповідь», — сказав ДеСімоун.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас