Томаш Фіала назвав топ-3 правил безпечного інвестування в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Томаш Фіала назвав топ-3 правил безпечного інвестування в Україну

Фондовий ринок
1081
Загальна негативна думка іноземних компаній про інвестування в Україну підтверджується не лише нещодавньою оцінкою президента Естонії Керсті Кальюлайд, а й статистикою: за 30 років Україна залучила близько $ 50 млрд іноземних інвестицій, що в 4−5 разів менше від показників Польщі, що має сумірну чисельність населення.
На цей факт вказав засновник і генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала в коментарі UBR.ua.
«На жаль, (негативна думка про перспективи інвестицій в Україну) поширена навіть серед самих українців. Якщо ви подивитеся на частку інвестицій в основний капітал в Україні як відсоток ВВП, то цей відсоток найнижчий у Східній Європі. Значить, самі українці, українські компанії бояться інвестувати в українські активи», — зазначив Фіала.
Проте він пояснив, що радить іноземним компаніям вкладатися в українські активи в разі дотримання кількох умов.
На думку Фіали, позаяк через «слабке верховенство права в Україні на судовий захист розраховувати не варто», то при інвестуванні в український актив необхідно дотримуватися таких трьох правил:
  • купувати контрольні або стовідсоткові пакети акцій;
  • купувати акції в українських підприємствах разом із західними співінвесторами, укладаючи договори в західній юрисдикції;
  • інвестувати разом з українськими партнерами, які присутні на міжнародному ринку і цінують репутацію.
В якості негативного прикладу недотримання вищевикладених правил Фіала навів приклад кейсу ТРЦ SkyMall, який, як вважає глава спецкомісії ВР з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко, і послужив причиною висловлювання президента Естонії про те, що вона не радить своїм громадянам інвестувати в Україну.
Нагадаємо, що невдовзі держава Україна може отримати позов на 750 млн доларів через інвестконфлікт зі SkyMall. Навесні поточного року естонські інвестори торгово-розважального центру SkyMall були змушені ініціювати інвестиційну суперечку в США. Час, наданий для досудового врегулювання суперечки, коли сторони можуть домовитися, закінчується в листопаді.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас