На що слід звернути увагу, підписуючи договір банківського рахунку — порада ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що слід звернути увагу, підписуючи договір банківського рахунку — порада ФГВФО

Особисті фінанси
2055
Підписуючи договір банківського вкладу/рахунку, необхідно уважно ознайомитися з тарифами банку та порядком їх зміни.
Finance.ua як портал, що дбає про ваші заощадження, дізнався від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що це дозволить уникнути в подальшому спірних питань з банком.
«Вартість банківської послуги визначається тарифами, затвердженими відповідним колегіальним органом банку. Так, при здійсненні вкладних операцій може бути комісія за відкриття рахунку, поповнення депозиту або видачу коштів через касу банку. При обслуговуванні поточних рахунків (в т.ч. з використанням платіжних карток) банк може встановити комісію за зняття готівки, перекази з картки на картку/на користь клієнта іншого банку тощо. На такі сервіси як „мобільний банк“, „інтернет-банк“ також можуть встановлюватись тарифи на обслуговування», — сказано в повідомленні.
При цьому одна і та ж послуга в різних банках може мати різну вартість або взагалі не тарифікуватись.
«Факт ознайомлення з тарифами банку вкладник засвідчує підписанням договору, в якому є інформація про порядок та умови встановлення нових та/або зміну діючих тарифів (або їх незмінність), а також про спосіб повідомлення про зміни (наприклад, у месенджері/мобільному додатку, телефонним дзвінком або розміщенням відповідної інформації на веб-сайті банку)», — додали у Фонді гарантування.
Зміна тарифів. При обслуговуванні карткового рахунку банк повинен попереджувати своїх клієнтів щонайменше за 30 днів про дату зміни тарифів. У такому повідомленні банк зобов’язаний зазначити, що користувач має право до дати, з якої застосовуватимуться зміни, розірвати договір без сплати додаткової комісійної винагороди за його розірвання. Якщо клієнт до дати запровадження змін не повідомить банк про розірвання договору, вважається, що він погоджується з ними.
Як банк може ознайомлювати клієнтів з тарифами:
  • банк повинен ознайомлювати вкладника з вартістю банківської послуги шляхом розміщення такої інформації на власному веб сайті та/або у місці надання послуг;
  • ненадання, несвоєчасне надання вкладнику визначеної законодавством інформації про умови надання банківських послуг або надання недостовірної інформації про банківську послугу тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.

Довідка Finance.ua:

  • Президент України Володимир Зеленський у 2019 році підписав закон про захист прав споживачів фінансових послуг. Фінансові установи повинні розкривати повну інформацію про вартість послуг у рекламі та на сайтах;
  • за кожен випадок такого порушення установа повинна буде сплатити від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас