Мінекономіки очікує інфляцію близько 10% в 2021 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки очікує інфляцію близько 10% в 2021

Казна та Політика
136
Міністерство економіки очікує збереження інфляції близько 10% за підсумками 2021 року і вважає її безпечною для економічного розвитку.
Про це йдеться в огляді інфляції за серпень.
«Навіть з урахуванням несподіваного високого рівня зростання світових цін на енергоносії варто припустити, що при відсутності нових викликів для економіки рівень інфляції з великою ймовірністю буде близьким до 10%, що фактично не несе в собі ознак деструктивного з боку інфляції впливу на позитивні досягнення економічного розвитку», — йдеться в документі.
На думку Мінекономіки, поки поточна динаміка цін цілком відповідає прогнозованому загальному нинішньому тренду на порівняно вищі, ніж у попередньому році, темпи інфляції.
«Варто відзначити, що спроби стримувати інфляцію, рівень якої сформований переважно динамікою світових цін, шляхом використання традиційно вузького інструментарію, що застосовується в режимі таргетування інфляції, а саме облікової ставки, поки малоефективні», — зазначили в Мінекономіки.
У міністерстві вважають, що обмеження грошової пропозиції і неухильне зростання вартості коштів може призвести до прояву монетарного голоду і матиме руйнівний ефект для динаміки економічного відновлення, що відбувається зараз в Україні.
Мінекономіки констатує, що для стримування інфляції НБУ і далі реалізує більш жорстку, ніж у попередньому році, монетарну політику, що крім підвищення облікової ставки виражалося в помірних темпах зростання грошової пропозиції: грошова маса з початку року зросла всього на 2,9% (на 16,4% протягом січня-серпня 2020 року).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас