ВПО звільняють від штрафів за прострочення виконання зобов’язань за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВПО звільняють від штрафів за прострочення виконання зобов’язань за кредитами

Особисті фінанси
1972
6 вересня 2021 року набрав чинності Закон України Про внесення зміни до ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення деяких категорій внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики».
Finance.ua з’ясував у експертів системи безоплатної правової допомоги (БПД), яких громадян стосується закон і чим він може бути корисним для них.
Кого стосується нововведення? Положення затвердженого документа стосуються виключно кредитних договорів і договорів позики, які укладені до 20 лютого 2014 року з внутрішньо переміщеними особами з АР Крим і Севастополя, та до 14 квітня 2014 року – для договорів з ВПО з Донецької та Луганської областей.
При цьому діє умова: у таких осіб не має бути прострочення виплат за цими договорами станом на 20 лютого 2014 року та 14 квітня 2014 року відповідно.
Законом встановлюється такі норми:
  • загальна сума процентів за договорами кредиту та договорами позики для ВПО отримала обмеження. Зокрема, така сума не може перевищувати суму процентів, нарахованих до настання терміну виконання основного зобов’язання;
  • забороняється нараховувати неустойки (штрафу, пені);
  • ВПО звільняються від відповідальності за порушення грошових зобов’язань: вони можуть не сплачувати борг з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також проценти річних від простроченої суми;
  • забороняється відступлення (продаж, передача) права вимоги за кредитним договором та/або договором позики, позичальником за яким є ВПО, без згоди боржника. Винятком є кредитори, віднесені до категорії неплатоспроможних, а також банки, щодо яких здійснюються процедури виведення з ринку відповідно законодавства;
  • кредитор зобов’язаний перерахувати заборгованість за кредитним договором та/або договором позики, з урахуванням зазначених норм впродовж 7 днів з дня надходження письмового звернення від ВПО. Якщо кредитор не виконує цей обов’язок – така заборгованість вважається автоматично перерахованою на наступний день після закінчення 7 днів з дня надходження до кредитора письмового звернення від ВПО.
Про важливі новини та законодавчі нововведення, які так чи інакше повпливають на гаманці українців, ми пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
Чи можуть ВПО-боржники отримати новий кредит? Важливо, що особі, яка отримала таке звільнення від наслідків невиконання зобов’язань, не можуть відмовити у наданні нового кредиту та/або позики.
Відповідальність за невиконання чи неналежне виконання внутрішньо переміщеною особою зобов’язань за кредитним договором та/або договором позики покладається на РФ як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас