Лондонський суд визнав підстави для арешту активів Жеваго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондонський суд визнав підстави для арешту активів Жеваго

Фондовий ринок
545
Суд Лондона 23 вересня оголосив рішення щодо розгляду заяви Фонду гарантування вкладів та ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» про всесвітній арешт активів акціонера банку Костянтина Жеваго у рамках позову про стягнення шкоди, нанесеної ним банку.
Про це повідомляє ФГВФО.
Суд визнав визнав достатніми підстави для накладення всесвітнього арешту на активи власника банку Костянтина Жеваго. Водночас Високий Суд Лондона залишив відкритим питання юрисдикції.
Суддя дійшов висновку, що наведені під час слухань докази Фонду та банку «Фінанси та Кредит» вказують на наявність достатніх підстав видати наказ про всесвітній арешт активів Жеваго, втім, на його переконання, англійський суд не має юрисдикції для розгляду цієї справи, оскільки вбачає проблему у необхідності застосування українського законодавства, в якому він не є експертом.
«Зважаючи на текст рішення, очевидно, що у суду не було сумнівів щодо причетності акціонера банку та решти відповідачів до нанесення банку шкоди. Ми за будь-яких умов продовжимо свою боротьбу за повернення виведених коштів та активів як в українських судах, так і в судах іноземних юрисдикцій. Адже мова йде про мільярди гривень, які українці та держава втратили в цьому банку через застосовані схеми», – зазначив заступник директора-розпорядника ФГВФО Віктор Новіков.
У лютому 2021 року Фонд гарантування подав позов на $582,5 млн щодо стягнення спричиненої банку «Фінанси та Кредит» шкоди з його акціонера Костянтина Жеваго, трьох англійських компаній та громадянина Великої Британії, задіяних в операціях з виведення коштів з банку.
Слухання у цій справі відбувалися за наказом суду у закритому режимі у липні 2021 року.

Довідка Finance.ua:

  • 17 вересня 2015 року НБУ ухвалив рішення про віднесення банку «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних;
  • у вересні 2019 року Жеваго заочно оголосили підозру у розтраті 2,5 млрд грн ($113 млн) коштів банку та оголосили у розшук. Того ж року в грудні НБУ розпочав примусове стягнення з ексвласника банку «Фінанси та Кредит» 1,5 млрд грн за рішенням суду;
  • у березні 2021 року Мін’юст розпочав примусове стягнення боргів банку «Фінанси та Кредит» з підприємств, якими володіє Жеваго.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас