Чотири держави об'єдналися для будівництва водневого коридору з України до Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чотири держави об'єдналися для будівництва водневого коридору з України до Німеччини

Енергетика
1217
Чотири оператори газотранспортних систем з України, Німеччини, Словаччини та Чехії створили спільну ініціативу «Центральноєвропейський водневий коридор».
Її мета — створити трубопровідну магістраль для транспортування водню з України до Німеччини, повідомляє оператор ГТСУ.
Згідно із проєктом, ресурс транспортуватиметься із перспективних районів виробництва зеленого водню в Україні, через Словаччину і Чехію. Кінцева точка — райони підвищеного попиту в Європейському Союзі.
Компанії-учасники:
  • оператор ГТС Словаччини EUSTREAM,
  • оператор ГТС України,
  • оператор ГТС Чехії NET4GAS,
  • оператор ГТС Німеччини OGE.
Організатори проєкту вважають, що Центральноєвропейський водневий коридор можна створити частково завдяки перепрофілюванню чинної газової інфраструктури в поєднанні з інвестиціями в нові спеціалізовані водневі трубопроводи і компресорні станції. Це дозволить забезпечити транспортування водню на великі відстані за доступною ціною.
«Транснаціональна мережа водневих трубопроводів є важливою для майбутнього європейського ринку водню. Створення коридору — важливий крок на цьому шляху, що пропонує доставку значних обсягів водню до промислових центрів попиту вже до 2030 року», — заявив гендиректор OGE Йорг Бергман.
Уже до кінця 2022 року учасники отримають науково-технічне обґрунтування проєкту, що визначить його вартість, потужність і потенційну ціну ресурсу після транспортування.
За попередніми підрахунками, коридором щодня транспортуватимуть 120 ГВт/год чистого водню на день. Перше постачання відбудеться до 2030 року.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас