Прийнято закон про олігархів: що він передбачає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийнято закон про олігархів: що він передбачає

Казна та Політика
1601
Верховна Рада України прийняла закон про створення реєстру олігархів і про позбавлення їх деяких прав. Законопроект № 5599 президента Володимира Зеленського в цілому підтримали 279 депутатів.
Про це повідомляється в трансляції засідання парламенту в Youtube.
Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.
У документі прописано, що визначення олігархів — це прерогатива РНБО, яку очолює президент Володимир Зеленський.
  • Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов’язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.
  • Їм буде заборонено фінансувати партії і брати участь у великій приватизації.
  • Олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.
Законопроект № 5599 було подано до Ради президентом Володимиром Зеленським на початку червня. Рада схвалила законопроект «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» у першому читанні 1 липня.
Після звернення омбудсмена Людмили Денисової, яке підтримали чотири опозиційні фракції, спікер Ради Дмитро Разумков 10 вересня направив документ на експертизу Венеціанській комісії. Комісія поки не розглянула документ і не дала висновку.
Законопроект було внесено до порядку денного Ради на поточний тиждень на погоджувальній раді голів фракцій у понеділок, незважаючи на заперечення Разумкова, який заявляв, що документ не готовий до розгляду.
Між першим і другим читанням народні депутати внесли до нього 1,3 тисячі поправок. Втім, документ у другому читанні був розглянутий за прискореною процедурою.
Документ прийнято в редакції комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас