ОВДП стали альтернативою класичному депозиту — експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОВДП стали альтернативою класичному депозиту — експерти

Кредит&Депозит
3097
Зростання портфеля ОВДП у фізичних осіб відбулося за рахунок перетоку коштів з банківських депозитів у цінні папери уряду.
Про це розповіли учасники круглого столу «Як захистити заощадження від інфляції: інвестиції в Україні та за кордоном», проведеного «Фінансовим клубом».
«З’являються нові інструменти для заощаджень, приміром, ОВДП. Ми бачимо з початку року зростання в два рази вкладень фізосіб в ОВДП», – наголосив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.
За даними НБУ, з 1 січня до 22 вересня 2021 року портфель ОВДП в українців зріс з 11,1 млрд грн до 21,3 млрд грн. Це найбільше зростання серед усіх груп інвесторів не тільки за відносним показником, але й абсолютним: портфель в фізосіб зріс на 10,2 млрд грн, а нерезидентів – на 9,4 млрд грн.
«Безумовно, гривневі ОВДП – зараз лідери з точки зору привабливості ціни і відсутності оподаткування, окрім воєнного збору. Далі йдуть депозити. Зараз ціна за депозитами в гривні коливається 10-11%, ОВДП вже понад 11%», – пояснив заступник голови правління Таскомбанку Олег Поляк.
Це спонукало клієнтів йти за більшою дохідністю. «Коли ми аналізували, куди йдуть клієнти, то левова частка – це переворот в ОВДП, а інші дві статті – це нерухомість і власний бізнес. В ОВДП ми вже спрямували з початку року 3,3 млрд грн в еквіваленті. Гривні у нас 35%. Інше – це 62% долари і 3% євро», – розповів керівник управління преміального банкінгу Укрексімбанку Данило Меркулов.
Зацікавленість клієнтів в ОВДП помітили усі найбільші банки.
«Безумовно, цей інтерес відчувають всі учасники, всі первинні дилери. Звичайно, на первинні аукціони з кожним разом йде дедалі більше заявок, і портфелі мільярдні вже давно пройдені в банків, – розповіла директорка з ринків капіталу Альфа-Банку Тетяна Попович. – Я безмежно рада кожного разу бачити не менше 40 учасників – фізичних осіб, які з нами йдуть на первинний аукціон. І ця кількість прибуває. Таким чином, ми зможемо розвивати ринок, про який говоримо не перший рік».
Дослідження Незалежної асоціації банків України показало, що українцям цікаві інвестиції в ОВДП.
«Під час експрес-опитування 10% зазначили, що готові замість депозитів скористатися послугою ОВДП. А після того як інтерв’юери провели роз’яснювальну роботу, пояснили переваги – низький ризик, висока дохідність, яка не оподатковується, і можливість продати на вторинному ринку до строку погашення, а також сказали про ризики, то ще 12% були також готові замість депозитів вкласти кошти в ОВДП», – розповіла виконавча директорка Незалежної асоціації банків Олена Коробкова.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас