Зростання прожиткового мінімуму на 200 грн — це мало: в Раді перепишуть проєкт бюджету-2022 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання прожиткового мінімуму на 200 грн — це мало: в Раді перепишуть проєкт бюджету-2022

Казна та Політика
513
У Верховній Раді доопрацюють проєкт держбюджету на 2022 рік до результатів голосування. Як заявив голова парламенту Дмитро Разумков, підвищення прожиткового мінімуму лише на 200 грн — це мало, і цю суму хочуть змінити.
При цьому показники в держбюджеті повинні відповідати нинішнім економічним параметрам. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.
«Ми можемо проголосувати будь-яку цифру, але під них треба мати кошти. Я зараз абсолютно не виправдовую Кабінет Міністрів. Треба дивитися надходження, дефіцит, який є сьогодні, на невикористані ресурси, які передбачені для тих чи інших бюджетних програм», — заявив Разумков в ефірі телеканалу «Прямий».
У проєкт держбюджету наразі закладено сумарне за рік підвищення прожиткового мінімуму за все на 203 грн. Для працездатних осіб прожитковий мінімум планують встановити на такому рівні:
  • з 1 січня — 2481 грн. Підвищення з цієї дати не буде, такий прожитковий мінімум встановлюється з 1 грудня 2021 року;
  • з 1 липня — 2600 грн. Підвищення складе 119 грн;
  • з 1 грудня — 2684 грн. Це зростання ще на 84 грн.
Мінімальну зарплату, до слова, теж збираються підняти лише на 200 грн. Так, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в результаті при підвищенні мінімальної зарплати в нашій країні доводиться тримати баланс.
«Якщо неконтрольовано підвищувати мінімальну заробітну плату — це досить великий ресурс, який буде мати великий вплив на монетарну політику. Це може розкрутити інфляцію до стану гіперінфляції», — сказав глава Кабміну.
При цьому підвищення заробітних плат лікарям та іншим медичним працівникам в Україні заклали в проєкт держбюджету на 2022 рік. Так, планується, що мінімальна зарплата лікаря в країні складе 20 тис. грн, а середнього медичного працівника (наприклад, медсестри чи фельдшера) — 13,5 тис. грн. Кошти на підвищення зарплат виділять за програмою медичних гарантій.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас