В Україні почали засуджувати «самокатників»: які штрафи платять порушники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почали засуджувати «самокатників»: які штрафи платять порушники

Особисті фінанси
1490
В Єдиному реєстрі судових рішень зафіксовано 3 кримінальні справи, пов’язані з ДТП на електросамокаті. У двох випадках суд визнав винним саме водія самоката. Про це повідомляє Опендатабот.
Finance.ua як портал, що дбає про ваші гаманці, розповідає, які штрафи встановлював суд порушникам на електросамокатах.
Коротко про суть цих справ:
1. Найбільшої шкоди було завдано жінці, що поверталася додому, коли її раптово зачепив самокат. Через зіткнення постраждала тривалий час провела у лікарні та була змушена встановити ендопротез, аби знову мати змогу пересуватись.
У цій справі суд визнав водійку самоката винною за ст. 291 КК України та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік умовно, відшкодування вартості лікування (112 160 грн), моральної шкоди у розмірі 23 тис. грн та половини витрат на юридичний супровід. Цікаво, що обвинувачену не позбавили права керування та повернули самокат, на якому стався інцидент.
2. У другому випадку водій самоката не впорався з керуванням, через що збив дівчину на велосипеді. Його визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначили штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 3400 грн на той момент. Крім того, самокатника зобов’язали сплатити потерпілій 70 тис. грн моральної шкоди та 37 216 грн матеріальної.
Наразі в Україні більшість зіткнень та ДТП, пов’язаних із самокатами, кваліфікуються як адміністративне порушення. В судовому реєстрі зафіксовано 16 справ, пов’язаних з ДТП за участю електросамокатів.
Штрафи. Кількість ДТП та нещасних випадків із електросамокатами збільшується, як збільшується й сума штрафів для водіїв такого транспорту. За порушення ПДР за адміністративною постановою ще рік тому водії сплачували штраф 340 грн, а вже у 2021-му сума штрафу становить 850 грн.
Здебільшого водіїв самокатів притягають до відповідальності за 124 ст. адміністративного кодексу: пошкодження транспортних засобів та іншого майна. Відповідно до цієї статті, водії самокатів належать до учасників дорожнього руху.

Довідка Finance.ua:

  • раніше компанії з прокату електросамокатів знизили максимальну швидкість переміщення на них до 20 км/год, а в парках, на пішохідних вулицях і площах, в 50 метрах від станцій метро та на територіях дипломатичних установ і держустанов, які працюють у сфері нацбезпеки, – до 14 км/год;
  • до ВР вже внесені законопроєкти №5731 та №5732, які встановлюють основні правила дорожнього руху для електросамокатів, моноколіс, гіроскутерів тощо, а також адміністративні штрафи за порушення цих правил для власників такого транспорту;
  • згідно з проєктами законів, для водіїв легкого персонального транспорту пропонують встановити такі штрафи:
    - порушення ПДР340 грн;
    - порушення ПДР в стані сп’яніння — 680 грн;
    - створення аварійної ситуації — 850 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас