Як працюватиме ринок віртуальних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працюватиме ринок віртуальних активів

Фінтех і Картки
559
Верховна Рада 8 вересня ухвалила закон «Про віртуальні активи». Finance.ua дізнавався, що це означає для ринку віртуальних активів, що формується в Україні.
Розробники закону вбачають розвиток ринку віртуальних активів необхідним елементом нової економічної парадигми будь-якої держави.
За словами народного депутата Олексія Жмеренецького, «віртуальний актив – це по суті цифрове позначення будь-якого іншого активу».
Тобто віртуальним активом можуть бути навіть бонуси на бонусній картці продуктового магазину чи те, що ви купуєте в комп’ютерній грі.
Закон є базовим, позаяк, за твердженням авторів, визначає всі базові поняття та визначення, пов’язані з віртуальними активами.
Проте коли ми чуємо про віртуальні активи, розуміємо, що йдеться насамперед про один із їх видів – криптовалюти – явище, яке стає все популярнішим.
За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, загальна капіталізація криптоіндустрії перевищила $2 трлн, а щодня оборот віртуальних активів в Україні становить 1 млрд грн.
Тож не дивно, що влада почала здійснювати кроки для визначення та регуляції ринку віртуальних активів. Створення відповідного закону – один із них.
Наступні кроки:
  • заснування Державної служби з регулювання сфери обороту віртуальних активів України – виконавчого органу при Мінцифри;
  • зміни до Податкового кодексу. За офіційним повідомленням міністерства, йдеться про відсутність ПДВ, зменшення ставки податку з прибутку, отриманого від діяльності на ринку ВА тощо;
  • також закон про ВА дасть можливість для застосування Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення» № 361-IX щодо віртуальних активів.
«Ми створюємо топову юрисдикцію, де у криптокомпаній будуть прозорі умови взаємовідносин з державою, зручна робота з регулятором і вигідне оподаткування», – зазначив Михайло Федоров.

Довідка Finance.ua:

  • 21 липня міністерство цифрової трансформації України презентувало фінальний звіт дослідження «Віртуальні активи в Україні – 2030» та дорожню карту розвитку нової індустрії, розроблені разом із фахівцями.
  • водночас критики нового закону зауважують, що держава саме зараз проявила цікавість до цього ринку, щоб зарегулювати його та загнати ще більше в тінь.
Більше про те, як працюватиме ринок віртуальних активів, читайте в матеріалі Криптовалюту виводять із тіні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас