Валюта і товари: що можна і що не можна ввозити і вивoзити через кордон України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта і товари: що можна і що не можна ввозити і вивoзити через кордон України

Особисті фінанси
6700
Виїжджаючи на відпочинок або c бізнес-завданнями, ми завжди беремо собою якусь суму грошей. Також не виключена необхідність провезти коштовності, іншого роду цінні речі, товари або навіть алкоголь. Тим часом ввезення товарів в Україну або в іншу країну вимагає знання митних правил, оскільки їх недотримання тягне за собою неприємні санкції і зіпсовані враження від поїздки.
Finance.ua, як портал, який дбає про ваші гроші, розповідає, що можна перевозити через кордон і скільки грошей можна вивозити з України.
Відповідно до Закону прo валюту, якщо фізособа перевозить за кордон валютні цінності на суму, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 тис. євро за офіційним курсом валют НБУ, цю дію потрібно письмово задекларувати.
При цьому поняттям “валютні цінності” охоплюється як національна валюта (гривня), так іноземна валюта і банківські метали.
Tобто, перетинаючи кордон, ви можете ввезти валютні цінності, які перевищують еквівалент 10 тис. євро, лише за умови письмового декларування цих коштів. Те ж саме стосується і кількості валюти, яку можна вивозити з України.
Не про гроші. Що не можна провозити через кордон? Відповідь на це питання (з переліком товарів) дано в постанові Кабміну від 28 травня 2012 року № 468. Серед цікавого – забороняється вивезення (якщо це не особисті речі, що переміщуються в ручній поклажі, супроводжуваному багажі) масок, респіраторів, захисних окулярів, рукавичок протиепідемічного призначення. Правилами вивезення товарів з України забороняється також переміщення золота, срібла, платини необроблених або напівоброблених, або у вигляді порошку.
До речі, про цікаві ініціативи та фінансові нововведення в Україні та інших країнах ми розповідаємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь і ви! 🤫
B свою чергу правила ввезення товарів в Україну забороняють пропуск товарів, що класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД і ввозяться громадянами для вільного обігу. Це, наприклад, цукор, м’ясо, оцет, кава, чай, какао. Але це обмеження не поширюється на:
  • харчові продукти вагою до 10 кг в упаковці виробника, що надходять у міжнародних поштових або експрес-відправленнях;
  • харчові продукти на суму, що не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу, що ввозяться в таких обсягах: – в упаковці для роздрібної торгівлі – не більше однієї упаковки або загальною масою, що не перевищує 2 кілограми кожного виду продукту на одну особу; – без упаковки – в кількості, що не перевищує 2 кілограми кожного найменування на одну особу; – без упаковки (неподільного продукту, готового до безпосереднього вживання) – в кількості не більше ніж по одному найменуванню на одну особу;
  • домашніх тварин.
Крім того, митні правила України забороняють ввозити в несупроводжуваному багажі продукти харчування без упаковки виробника.
Ввезення алкоголю та тютюнових виробів. Повнолітні громадяни можуть ввозити алкоголь і вироби з тютюну в ручній поклажі або супроводжуваному багажі без сплати митних платежів і без письмового декларування в таких кількостях з розрахунку на одну людину:
  • двісті сигарет або півсотні сигар, або 250 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 грамів
  • п’ять літрів пива, два літри вина, літр міцних (з вмістом спирту більше 22%) алкогольних напоїв.
При цьому звільнення від сплати митних платежів не діятиме, якщо спробувати перетнути кордон з вищезазначеними товарами частіше, ніж один раз на добу.
На яку суму можна ввозити товар в Україну? Митні правила України встановлюють дві різні умови ввезення та вивезення товарів. Відповідно до статті 371 МКУ товари, ціна яких становить не більше 10 тис. євро, не підлягають письмовому декларуванню при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України (якщо, звісно, на такі товари не встановлено вивізне мито).
Навпаки, при ввезенні авіатранспортом товарів, за умови, що їх ціна не перевищує еквівалент 1 тис. євро (або перетинаючи кордон іншим способом за умови, що сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 500 євро, а вага — 50 кг), вони не підлягають письмовому декларуванню і не є об’єктами оподаткування митними платежами (стаття 374 МКУ).
При перевищенні вищевказаних сум мито на ввезення товарів в Україну становить 10% від суми перевищення (якщо ж сумарна фактурна вартість перевищуватиме суму 10 тис. євро, товари обкладаються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України). Також, у разі перевищення, ви будете зобов’язані сплатити податок на додану вартість.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас