Українцям не варто розраховувати на серйозні суми при накопичувальній пенсії — економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям не варто розраховувати на серйозні суми при накопичувальній пенсії — економіст

Казна та Політика
6455
Перехід на накопичувальну пенсійну систему в Україні не має сенсу через слабкість економіки країни, адже будь-яке накопичення в такій ситуації не гарантує збереження коштів.
Про це заявив економіст Олег Пендзин.
«Про необхідність накопичувальних пенсій йдеться давно, на моїй пам’яті як мінімум років 10. Але потрібно розуміти, що в слабких економіках будь-яке накопичення не гарантує заощадження коштів. А якщо враховувати, що до власних накопичень буде доступ через 35 років — це період страхового стажу, який вам дасть можливість вийти на пенсію і скористатися цими грошима — то малоймовірно, що там залишаться серйозні суми», — сказав Пендзін.
За його словами, досвід країн, які мали слабку економіку і вводили в себе накопичувальні пенсійні системи, «як правило, був негативним».
«Перше і головне питання — це наскільки у нас стабільна грошова одиниця, наскільки низька інфляція. Сьогодні у нас інфляція більше 10%, активи, які пропонуються для заощадження коштів, депозити, не дають можливості приросту. Тож слабка економіка — це слабкі шанси для накопичення», — підкреслив він.
Кабінет Міністрів планував у 2021 році розпочати впровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи.
Прем’єр Шмигаль заявив, що запуск в Україні накопичувальної пенсійної системи в найближчі 10−15 років дозволить залучити інвестиційний ресурс у розмірі до 50 млрд дол.
У липні цього року Кабінет Міністрів затвердив Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку як орган ліцензування в системі накопичувального пенсійного забезпечення.
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас