Переваги та недоліки проєкту держбюджету-2022: думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переваги та недоліки проєкту держбюджету-2022: думка експерта

Казна та Політика
13940
У запропонованому Урядом проєкті держбюджету на 2022 рік є більше позитивних сторін, ніж негативних.
Про це розповіла керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.
«Для Мінфіну гарний проєкт бюджету — це той, який він може виконати, для розпорядників коштів — той, в якому вони можуть знайти всі кошти, які вони запросили. А для звичайного громадянина — це бюджет, який відповідає його базовим потребам. Але якщо подивитися з аналітичної точки зору, то в цьому проєкті бюджету є значна кількість позитивних новин і характеристик, але є і декілька ризиків», — заявила аналітикиня.
Серед «плюсів» проєкту Закону про держбюджет-2022 вона зазначила:
  • доходи зростають швидше, ніж видатки;
  • як наслідок — зниження рівня дефіциту;
  • первинний профіцит загального фонду держбюджету: це означає, що якщо забрати із видатків бюджету видатки на обслуговування держборгу, то доходи будуть вищими, ніж планові видатки за загальним фондом;
  • залишається незмінним рівень запозичень, у порівнянні з 2021;
  • зниження рівня перерозподілу ВВП через держбюджет.
«Якщо порівняти частку видатків, які здійснюються через держбюджет, із прогнозним ВВП на 2022 рік, то ця частка знижується з 27,3% до 23,8%. Також зменшується рівень доходів відносно ВВП. На мій погляд, це є позитивним сигналом і ознакою того, що ми вивільняємо місце для того, щоб економіка працювала самостійно із меншим поштовхом від держави», — зазначила Марчак.
Недоліком у бюджеті на наступний рік аналітикиня назвала той факт, що обсяг державних гарантій встановлюється на рівні 6% доходів загального фонду — це вище «безпечної» норми, визначеної в Бюджетному кодексі.

Довідка Finance.ua:

  • нагадаємо, 15 вересня Кабінет Міністрів на засіданні затвердив проєкт закону про державний бюджет на 2022 рік;
  • серед головних цифр у проєкті держбюджету на наступний рік: середньомісячна зарплата — 15 258 гривень, середній курс гривні до долара — 28,6−28,7 грн/долар, інфляція (грудень до грудня) складе 6,2%. Більше деталей щодо держбюджету на 2022 рік — за посиланням.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього кілька кліків, і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому месенджері.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас