Хто повинен перевіряти наявність страхового поліса в електронній системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто повинен перевіряти наявність страхового поліса в електронній системі

Особисті фінанси
753
Працівники поліції зупинили автомобіль. На прохання водія повідомити причину зупинки повідомили про порушення ПДР. Однак доказів порушення інспектори не надали.
Про це пише дорожній адвокат.
Через відсутність доказів порушення водій відмовився пред’явити страховий поліс. За відсутність страхового поліса стосовно водія винесли постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності і наклали штраф 425 грн.
Водій оскаржив постанову в суді. У позові зазначив, що він не порушував ПДР. Доказів зворотного працівниками поліції не надано. Враховуючи, що інспектором не було надано доказів порушення ПДР, на думку водія, інспектор не мав права вимагати пред’явлення документів для перевірки.
Надаючи оцінку доводам водія, суд зазначив, що право органів поліції перевіряти наявність зазначених у пункті 2.1 ПДР документів на право керування, зокрема поліса водія, кореспондується з обов’язком водія мати при собі та на вимогу працівника поліції пред’явити такі документи.
Таким чином, відсутність поліса є підставою для притягнення водія до адміністративної відповідальності.

Оформити ОСЦПВ онлайн

Разом з тим суд звернув увагу, що інспектор мав можливість перевірити наявність страхового поліса через електронну систему, що ним не було зроблено. При цьому судом встановлено, що водій на момент зупинки все ж таки мав чинний поліс. Однак не пред’являв його з особистих переконань.
За результатами розгляду справи суд скасував штраф поліції через те, що інспектор не скористався правом перевірки наявності поліса по базі МСТБУ.
На думку суду, навіть якщо водій відмовився пред’являти поліс, інспектор мав самостійно перевірити його наявність в електронній системі. І тільки після відсутності такого поліса в електронній базі інспектор мав право оштрафувати водія за відсутність поліса.

Довідка Finance.ua:

  • Кабмін прийняв постанову, яка дасть старт реалізації експериментального проекту з розмитнення транспортного засобу через «Дію».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас