У жовтні набуває чинності закон про ваговий контроль: розміри штрафів та принцип роботи WiM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У жовтні набуває чинності закон про ваговий контроль: розміри штрафів та принцип роботи WiM

Казна та Політика
873
З 1 жовтня набуває чинності закон щодо здійснення габаритно-вагового контролю. Finance.ua, як портал, що слідкує за нововведеннями, дізнався, як працює WiM та скільки прийдеться заплатити за порушення.
Як повідомляють у Укравтодорі, закон запроваджує адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, серед іншого, в автоматичному режимі.
Мета закону:
  • зберегти від руйнування дороги;
  • покращити безпеку дорожнього руху;
  • сприяти зменшенню кількості ДТП.
Крім цього, закон запроваджує штрафи для водіїв транспортних засобів за невиконання вимог про зупинку від представників Укртрансбезпеки, внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної чи іншого документа тощо.
Розміри штрафів:
  • за перевищення габаритно-вагових норм на 5−10% штраф становитиме 8500 грн;
  • при перевищенні норм на 10−20% – 17 000 грн;
  • на 20−30% – 34 000 грн;
  • понад 30% – 51 000 грн.
«З 2020 року на ключових інфраструктурних об’єктах „Великого будівництва“ по всій країні встановлюємо майданчики зважування-в-русі (WiM). У планах до кінця року розширити мережу до 102 комплексів», — повідомляють в Укравтодорі.
Система WiM — ефективний інструмент прямого стягнення штрафів за перевищення габаритно-вагових норм, на сьогодні вона працює в тестовому режимі, а усі дані з доріг передаються до Укртрансбезпеки.
Як працює майданчик WiM:
  • майданчик перекриває дорогу по всій ширині, а фіксація руху здійснюється цілодобово у режимі реального часу за допомогою обладнання, яке монтується в верхньому шарі покриття автомобільних доріг або на прогонових будовах мостів та шляхопроводів;
  • навантаження на кожну вісь вимірюється як мінімум у трьох послідовних точках. Автоматично зчитується номерний знак, габаритні розміри, загальна маса, навантаження на кожну вісь та кожне колесо окремо, кількість осей, швидкість руху тощо;
  • вплив людського фактора відсутній.

Довідка Finance.ua:

  • раніше на порталі відкритих даних data.gov.ua з’явилась інформація про порушення габаритно-вагових норм (ГВН) перевізниками, яку фіксують комплекси зважування у русі (WіM-станції).
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ви також знайдете останні важливі новини для автомобілістів. Підписуйтесь, щоб не пропустити.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас