Новий розрахунок мінімалки та обмеження зарплат чиновників: що знову пропонують у Раді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий розрахунок мінімалки та обмеження зарплат чиновників: що знову пропонують у Раді

Особисті фінанси
2911
9 вересня у Верховній Раді був зареєстрований черговий (вже третій) альтернативний законопроєкт, яким нардепи пропонують змінити правила розрахунку мінімальної зарплати. Йдеться про проєкт Закону №5857-2 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці”.
Finance.ua, як портал, що слідкує за потенційними нововведеннями для ваших гаманців, проаналізував, що пропонують урядовці та чим цей документ відрізняється від попередніх пропозицій.
Авторами документу зазначені Н. Королевська, В. Гнатенко, В. Мороз та Ю. Солод.
“Зважаючи на складну ситуацію та надзвичайно низький рівень добробуту населення країни, просто цинічною виглядає оплата праці окремих чиновників, керівників державних компаній, які щомісяця можуть отримувати від 300 тис. до понад 5 млн гривень”, – йдеться у пояснювальній записці до документу.
Тому завданням проєкту є підвищити мінімальну зарплату до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та разом з цим обмежити розмір зарплати у державному секторі.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього декілька кліків – і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому мессенджері.
Що саме пропонують змінити нардепи:
  • затверджувати розмір мінімальної заробітної плати (МЗП) на рівні не нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не нижчим за прогнозний фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) встановлювати у розмірі, не меншому від мінімальної заробітної плати;
  • визначити механізм перегляду (збільшення) МЗП залежно від зміни розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зростання індексу споживчих цін на товари і тарифів на послуги, середнього рівня заробітної плати та інших чинників;
  • скасувати пункти 3 та 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1774-VIII, якими необґрунтовано заборонено застосування МЗП як розрахункової величини у колективних договорах та угодах усіх рівнів, що суперечить Закону “Про колективні договори і угоди” в частині заборони будь-якого втручання з боку органів представницької і виконавчої влади та господарського управління, політичних партій, роботодавців при укладенні та виконанні колективних договорів, угод;
Крім того, у документі зазначається, що в Україні необхідно обмежити 10 розмірами МЗП рівень зарплати (враховуючи будь-які надбавки, премії, заохочувальні виплати):
  • народних депутатів України;
  • членів Кабміну, першого заступника міністра, заступників міністра;
  • керівників та заступників керівників державних органів;
  • Голови НБУ та його заступників, членів Правління та винагороди членів Ради Нацбанку;
  • керівників, заступників керівників та членів наглядових рад державних підприємств, установ, організацій, державних холдингових компаній, державних акціонерних товариств та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, частка яких більше 50% акцій (часток).

Довідка Finance.ua:

  • наразі з 1 січня 2021 року мінімальна заробітна плата затверджена у місячному розмірі – 6 тис. гривень;
  • зростання розміру мінімалки протягом січня-листопада 2021 року не передбачено, і лише з 1 грудня 2021 року відбудеться збільшення на 500 грн;
  • 15 липня міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю одному із українських медіа заявив, що наступного року мінімальна зарплата в Україні зросте до 7700 грн. Однак пізніше у Міністерстві фінансів спростували цю інформацію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас