До 19 гривень за кубометр газу: як європейські тарифи вплинуть на українські платіжки восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 19 гривень за кубометр газу: як європейські тарифи вплинуть на українські платіжки восени

Енергетика
4855
Як відомо, взимку газ в Європі завжди значно дорожчий, відповідно, в Україні також. Скільки доведеться віддати за нього в холодну пору року?
Ціна газу вже перевищила психологічну позначку в 800 доларів, і українці це відчують. Знову. Тільки з початку 2021 року тарифи на комунальні послуги зросли на 23%.
Молодший аналітик DiXiGroup Андрій Урста розповів, чого очікувати від цього опалювального сезону.
Причин для подорожчання газу в Європі є кілька. Запасів на третину менше, ніж було рік тому, і за 7 років це найнижчі результати. У жовтні ситуація може покращитися, однак, чи буде цього достатньо?
Також в ЄС рекордно зросли котирування дозволів на вуглецеві викиди, які перевищили позначку в 60 євро.
Як відомо, такі котирування в Європі пов’язані безпосередньо з цінами на оптовому ринку, і вартість газу в Україні не тільки не стане меншою, але і значно зросте.
Для низки українських компаній запропонували річний тариф в 7,8-8 гривень за куб газу, і це колосально краще, ніж ринкові 18-19 гривень.
Найскладніша ситуація з ціною для виробників тепла. Чи не єдиною опцією для закупівлі газу для теплокомуненерго (ТКЕ) є трирічні контракти “Нафтогазу” з ціною на перший рік в 7,42 грн за кубометр.
Тільки 45% уклали трирічний контракт, і більша частина тепловиків відмовилися це робити через умови цього контракту.
Також через зростання ціни на газ починають дорожчати товари. Інфляція буде на високому рівні аж до кінця року, і тільки в наступному ціни стабілізуються.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Шмигаль розповів, що буде з цінами на газ для українців. Незважаючи на рекордне подорожчання природного газу в Європі, ціни на газ для побутових споживачів в Україні не зміняться. Річний тариф діятиме як мінімум до травня 2022 року.
За матеріалами:
znaj.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас