«Зайві» борги за газ: як перевірити заборгованість онлайн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Зайві» борги за газ: як перевірити заборгованість онлайн

Особисті фінанси
4304
Раніше дізнатися про суму заборгованості за газ можна було тільки в офісі газзбуту або по телефону. Тепер зробити це можна ще й через інтернет.
Втім, споживачі все одно не застраховані від появи «загадкових» боргів за газ — вони виникають через проблеми з показаннями лічильників.
Щоб дізнатися про заборгованість за газ, потрібно зайти в особистий кабінет на сайті місцевого постачальника газу або клієнтського сервісу, який об’єднує дані постачальників з різних регіонів (наприклад, РГК або «Нафтогаз»).
Найчастіше оформлення доступу в Особистий кабінет можливе в дистанційному режимі, але клієнтам деяких газзбутів може знадобитися особистий візит в офіс компанії.
Після того як ви отримаєте всі дані для доступу, на головній сторінці особистого кабінету відобразитися стан вашого рахунку, включаючи заборгованість. Оплатити послугу можна там же. Причому найчастіше в особистому кабінеті відображаються дані і по оплаті газу як товару, і по його доставці.
В особистому кабінеті потрібно щомісяця вносити показники лічильника газу. Якщо цього не зробити, споживання газу порахують за нормативом:
  • 3,28 куб. м на людину за місяць за наявності тільки газової плити;
  • 5,39 куб. м — за наявності плити, якщо немає ні централізованого гарячого водопостачання, ні газового водонагрівача;
  • 10,49 куб. м — за наявності газової плити і водонагрівача.
Якщо платіжку в онлайн-кабінеті сформують за цими даними, а ви сплатите тільки фактично спожитий газ, відобразиться неіснуюча заборгованість. Виправити це можна, внісши фактичні показання лічильника в особистому кабінеті. Але слід пам’ятати, що на обробку даних може піти кілька днів.
Борг може з’явитися, якщо ви не користувалися газом протягом місяця і з цієї причини внесли в особистий кабінет такі самі показання лічильника, як і місяцем раніше. У такій ситуації система може вважати, що ви не вносили показання зовсім.
Борг в такому випадку буде того ж розміру, що і в першому прикладі. Але для його усунення вам, швидше за все, доведеться зробити повірку лічильників. У більшості постачальників газу це можна зробити онлайн, але процедура може затягнутися і вимагати додаткових звернень до фахівців компанії по телефону або в месенджерах.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас