Міжбанк: чи можливі суттєві стрибки котирувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи можливі суттєві стрибки котирувань

Валюта
380
Вівторок на валютному ринку пройде цікаво і знову в протистоянні інтересів великих гравців. Поступове просідання котирувань долара дуже «не подобається» великим експортерам, і в приватних бесідах вони все більше натякають на те, що готові все-таки дати «бій» по курсу. В основному за рахунок того, що продавати з валютної виручки вони будуть тільки те, що їм необхідно закривати в гривні, а не її всю доти, поки курс не почне зростати.
При цьому держчиновників вони шантажують зниженням податкових надходжень через номінальне зменшення гривневої виручки при просіданні курсу. А в цілому за рахунок валюти, що залишається непроданою, намагаються самі по можливості скорочувати свої валютні зобов’язання, які у них в основному у вигляді отриманих раніше кредитів або розміщень цінних паперів на ринках.
Їхню логіку зрозуміти можна: ціни в країні в гривневому еквіваленті через інфляцію ростуть, а наші великі гравці не звикли працювати з «низькою» європейською рентабельністю і тому свої прибутки скорочувати не хочуть, намагаючись все перекласти на плечі споживача. Але поки що у експортерів гривня в дефіциті, і це частково страхує нацвалюту.
У виграші від зниження котирувань на міжбанку наразі імпортери, але і тут є підводні камені для України в цілому. Зростання продажів імпорту неминуче призведе до збільшення негативного сальдо торгівлі з усіма відповідними наслідками, і це знову почне «тиснути» на курс.
У ситуації, коли клієнти-імпортери і клієнти-експортери намагаються один одного переграти в частині курсу — виграють спекулянти в моменти курсових перекосів і Нацбанк, який для усунення цих перекосів поступово поповнює резерви.
Крім цього, на поведінку міжбанку у вівторок впливатиме сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонуватимуться гривневі облігації на 112 днів з обмеженням за сумою в 500 млн гривень, на 345 і 434 дні з обмеженнями по 3 млрд гривень кожні і без обмежень на строки 777, 1022 і 1701 день.
Ми не чекаємо від нього значних сенсацій в частині обсягу продажів українських ОВДП, але прогнозуємо, що Мінфін зможе розмістити гривневі ОВДП з прибутковістю від 9,5% до 12,59% річних, залежно від термінів їх обігу при загальному обсязі продажу паперів в межах від 2,3 млрд до 6,8 млрд гривень. Основними покупцями будуть держбанки і місцеві гравці. Нерезиденти поки що будуть придивлятися до первинного і вторинного ринку з ОВДП після підвищення днями облікової ставки НБУ до 8,5% річних.
Основні питання для всіх учасників ринку зберігаються ті самі: коли закінчиться період зміцнення гривні і чи почнеться осінній поступовий розворот курсу в бік зростання котирувань. У перетягуванні «курсового каната» і спробах спекулянтів розхитати курс при будь-якій можливості і пройдуть торги вівторка.
За нашим прогнозом, обсяг операцій на торгах 14 вересня складе до $ 125−190 млн при укладенні до 650 угод. НБУ знову виходитиме на міжбанк зі стандартними $ 5 млн для сигналу ринку про своє «бачення» курсу на сьогодні.
Курси міжбанку, за розрахунками Finance.ua, у вівторок будуть в межах: долар — коридор 26,55 — 26,80 грн, євро — коридор 31,30 — 31,65 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 26,63 / 26,65
Євро — 31,49 / 31,51
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас