Сонячне світло розкладає пластик на нові хімічні речовини, в тому числі й токсичні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сонячне світло розкладає пластик на нові хімічні речовини, в тому числі й токсичні

Технології&Авто
374
Сонячне світло здатне розкладати пластикові відходи, які небезпечні самі по собі, на нові хімічні речовини і сполуки, розчинні у воді.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного вченими Океанографічного інституту Вудс-Гоулей в США.
Вони показали, що сонячне світло здатне не лише руйнувати пластик, але і перетворювати його базові полімери на нові хімічні сполуки.
Цей процес проходить досить швидко: після того, як пластикові пакети, з якими проводилися експерименти, піддавалися впливу сонячного світла протягом менше 100 годин, з них було вимито велику кількість розчинних органічних вуглецевих сполук.
Під час експерименту дослідники помістили поліетиленові пакети в мензурки з розчином, близьким до морської води. Половина мензурок перебувала в темному ящику шість днів. Решта залишалися п’ять днів на світлі.
Було виявлено, що зразки, залишені в темряві, виділяли в солону воду невелику кількість розчинних органічних сполук. Водночас ті зразки, які були на світлі, «купалися» в нових хімічних речовинах, зазначає видання.
Пластиковий «суп» містив десятки тисяч розчинених органічних сполук, у тому числі ймовірно токсичних, і всі вони були отримані за час, еквівалентний кільком тижням плавання сміття в океані під променями сонця.
«Дивно було виявити, що сонячне світло може розкласти пластик, який, по суті, є одним складом, в який зазвичай додають деякі добавки, на десятки тисяч сполук, які розчиняються у воді», — сказав дослідник Коллін Уорд.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас