У Раді схвалили «закон для МВФ»: тепер Україну чекає реформа Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді схвалили «закон для МВФ»: тепер Україну чекає реформа Нацбанку

Казна та Політика
1346
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5850 про реформу діяльності НБУ. Водночас ця реформа – вимога МВФ.
За законопроєкт проголосували 283 народних депутати. Документ входить у так званий банківський пакет разом з технічними законопроєктами № 5851, 5852 і 5853.
Згідно з новим законом, після проведення реформи Нацбанк більше не буде зобов’язаний “забезпечувати стабільність національної валюти”, тобто стежити за курсом гривні до долара, євро та інших валют. Головним завданням НБУ тепер і за законом буде цінова стабільність – забезпечення низької інфляції. Фактично це вже і так пріоритет Нацбанку.
Із закону про Національний банк вилучаються визначення:
  • “девізна валютна політика” (політика регулювання валютного курсу шляхом купівлі і продажу іноземної валюти);
  • “дисконтна валютна політика” (зниження або підвищення НБУ процентних ставок за кредит з метою регулювання попиту і пропозиції на позиковий капітал);
  • “міжнародні стандарти професійної практики внутрішнього аудиту”.
Також підтримали у першому читанні зміни до виконання банками функцій агентів валютного нагляду. За відповідний законопроєкт №5851 «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про валюту і валютні операції» щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду» проголосували 286 народних депутатів.
З метою забезпечення належного виконання банками вимог закону про валюту в частині виконання функцій агентів валютного нагляду за валютними операціями, пропонується встановити для банків обов’язок обмінюватись інформацією про належність рахунків їх клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки.
Водночас пропонується визначити, що порядок ведення та використання банками записів реєстру рахунків інформаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, доступ та використання банками інформації про належність рахунків до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, встановлюється Національним банком.
Про всі головні зміни в законодавстві щодо ваших особистих коштів ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас