До 20 мільярдів доларів ВВП. У Мінцифрі розповіли про перспективи української IT-галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 20 мільярдів доларів ВВП. У Мінцифрі розповіли про перспективи української IT-галузі

Казна та Політика
391
Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-сфери Олександр Борняков в ефірі Українського радіо розповів про професійність українських IT-спеціалістів, результати візиту до США та скільки грошей отримує держава від сфери інформаційних технологій.
За словами посадовця, нині IT-компанії щорічно приносять Україні близько 6 мільярдів доларів, однак уряд працює над тим, щоб збільшити цей показник.
«У нас є мета, щоб українські ІТ-компанії приносили до ВВП країни приблизно 15−20 мільярдів доларів. Зараз ця цифра приблизно 6 мільярдів доларів, тобто — зростання у 2−2,5 раза», — розповів він.
Як зазначив Борняков, у такому разі прибуток від ІТ-сфери сягне до 10% ВВП.
«Ми бачимо, що у нас є такий потенціал. І ми бачимо, що якщо ми досягнемо 6 мільярдів — це буде приблизно 10% ВВП. Це на 3 роки», — пояснив він.
За словами заступника міністра, нині щорічний рівень зростання в IT-сфері сягає приблизно 25%.
«Це насправді шалені темпи, за 3−4 роки воно може подвоїтись», — додав Борняков.
Як зазначив посадовець, під час нещодавнього візиту до США українська делегація вперше за часи незалежності представила власні технологічні продукти.
«Ми презентували їм Дія.City — це спеціальний режим для підприємств зі зниженими податками. Ми презентували свій фонд, це — конструкція, яка дозволяє працювати з іноземними фондами, залучати їх до інвестицій в Україну», — розповів він.
Борняков зауважив, що нещодавно українська делегація також відвідувала Велику Британії.
«Зараз нас більш розглядають як партнерів. У нас більш розвинута сервісна ІТ-індустрія. Тобто ми робимо на замовлення програмне забезпечення. І США, Великобританія, Канада розглядають нас як партнерів», — пояснив він.
За словами посадовця, при цьому вже існують українські продукти, які конкурують з іншими світовими компаніями.
«Є, наприклад, Grammarly, яка коштує більше мільярда доларів. Це — українська компанія, яка пропонує послуги з перекладу і навчання мови. Також є GitHub, коштує більше мільярда доларів, який використовується десятками мільйонів людей для зберігання програмного коду. Додаток Reface, який створили українці, це зараз хайповий продукт. Це, наприклад Readdle — компанія, яка використовується для бізнес-додатків та тими, хто працює з телефону», — розповів Борняков.
Як зауважив посадовець, нині також розглядається проєкт про тестування в Україні машин без водіїв.
«Тобто в Україні буде майданчик для використовування роботизованих машин. Мало хто знає, що, сідаючи у сучасні автомобілі, вмикаючи його, все, що ми бачимо на їхніх моніторах — це все зроблено в Україні. І зараз, в цей час, українські команди підтримують цей продукт, розвивають його далі», — повідомив заступник міністра.
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас