Що відбувається на ринку офісної нерухомості станом на початок бізнес-сезону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається на ринку офісної нерухомості станом на початок бізнес-сезону

Нерухомість
638
Станом на вересень 2021 року загальна пропозиція офісних приміщень у Києві становить 2 147 тис. кв. м. При цьому нових пропозицій нині на ринку – 126 тис. кв.м.
Про це Finance.ua повідомили експерти Colliers Ukraine.
Прогнози. Згідно з оцінкою експертів Collliers Ukraine, на 2022-2023 роки до введення в експлуатацію заплановано приблизно 315 тис. кв. м. Ймовірно, заявлені об’єкти будуть введені з низьким показником вакантності, враховуючи зростаючу затребуваність на якісні приміщення серед орендарів. Показник перспективної пропозиції до кінця 2021 року складає 78 тис. кв. м.
Спостерігається тенденція поступового зниження вакантності в класах А і В з 11,0% за 2 квартал 2021 року до 9,5% на початок вересня 2021 року. Зокрема це пов’язано з введенням в експлуатацію бізнес-центрів з високим показником заповнюваності.
«В Києві є кілька нових проєктів, які якісно виділяються на фоні інших БЦ: відрізняються в першу чергу планувальними рішеннями, концепцією, сучасною інженерією, зеленою сертифікацією. Прикладом такого бізнес-центру класу А, який будується з урахуванням всіх сучасних вимог, є бізнес-центр Mag.Nett. Якість об’єкту також підтверджує те, що на етапі введення в експлуатацію першої черги, заповнюваність об’єкта становить близько 90%», – зазначає Олександр Семенов, провідний експерт Colliers Ukraine в сегменті офісної нерухомості.
Що відбувається на ринку офісної нерухомості станом на початок бізнес-сезону
Що з орендними ставками? Аналітики відзначають тренд помірного зростання орендних ставок на офісні приміщення:
  • на початок вересня, найвища базова орендна ставка (prime headline rent) становить $27/м2/місяць, що на $1 вище показника 2020 року;
  • а нижній граничний показник змінився з $18/кв. м/місяць до $20/кв. м/місяць;
  • у діапазоні орендних ставок В класу мало місце зростання нижнього граничного показника з $11-19-/кв. м/місяць в 2020 році на $13-20/кв. м/місяць станом на вересень 2021 року.
Що відбувається на ринку офісної нерухомості станом на початок бізнес-сезону
Зараз на офісному ринку спостерігаються ознаки ситуації, коли орендарі не хочуть, а керівні компанії вже не можуть жити за старими стандартами.
За даними аналітиків, закономірна міграція топових орендарів у більш якісні бізнес-центри призведе до реконцепції/реконструкції офісних центрів, які менш відповідають новим трендам та сучасним вимогам, в довгостроковій перспективі. А розвиток сегменту рухатиметься зокрема й у бік створення бізнес-парків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас