У НБУ розповіли, які операції з електронними грошима можна здійснювати в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, які операції з електронними грошима можна здійснювати в Україні

Особисті фінанси
685
Національний банк вказав, які операції з електронними грошима можна здійснювати в Україні і за що карають інтернет-обмінники.
Про це повідомили в НБУ.
Вимоги до суб’єктів підприємницької діяльності, які можуть здійснювати операції з електронними грошима:
Правові вимоги щодо випуску та використання електронних грошей в Україні встановлено статтею 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (далі – Закон) та Положенням про електронні гроші в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку від 04.11.2010 № 481.
Право випуску електронних грошей в Україні надано лише банкам, згідно з правилами використання електронних грошей, погодженими з Національним банком України.
Операції з надання електронних грошей користувачам в обмін на грошові кошти (введення в систему), з прийому електронних грошей в обмін на готівкові/безготівкові кошти (виведення коштів із системи) та операції з обміну електронних грошей одного емітента на електронні гроші іншого емітента мають право здійснювати комерційні агенти банку – юридичні особи, які уклали відповідний договір з банком-емітентом (комерційні агенти з поповнення, з розповсюдження, за розрахунками та з обмінних операцій).
Комерційним агентом за розрахунками може бути банк і небанківська фінансова установа, що має ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунків, видану Національним банком. А комерційним агентом з обмінних операцій може бути лише банк.
Водночас, підприємство може бути користувачем електронних грошей. Такому користувачу відкривається електронний гаманець для здійснення операцій з електронними грошима, зокрема для оплати товарів, робіт і послуг, а також погашення невикористаних електронних грошей.
Операції з криптовалютою. Криптовалюта, на сьогодні, не має правового статусу в Україні, а також законодавчо визначеного порядку здійснення операцій з нею.
Як зазначили в НБУ, зараз питання щодо врегулювання порядку здійснення операцій з криптовалютою, оподаткування доходів, отриманих від операцій, процедур фінансового моніторингу тощо перебувають на стадії розробки.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас