В Україні змінився механізм задоволення вимог кредиторів банків-банкрутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінився механізм задоволення вимог кредиторів банків-банкрутів

Кредит&Депозит
512
Finance.ua як портал, що дбає про ваші вклади, вирішив розповісти, як змінився механізм задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків з 5 серпня.
Як повідомив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Віктор Новіков, у першу чергу, зміни стосуються 38 і 52 статей закону про систему гарантування вкладів.
Що змінюється:
  • зміни до 38-ї статті – це імплементація української судової практики стосовно розгляду спорів про нікчемність договорів, які заключали банки за рік до виведення їх з ринку. Зміни до закону більш чітко і послідовно визначають підстави для визнання правочинів нікчемними;
  • зміни до 52-ї статті враховують судову практику, в першу чергу рішення Великої Палати Верховного Суду стосовно банку «Укоопспілка». Ці зміни до закону дозволяють більш ефективно притягувати менеджмент і власників банків до цивільно-правової відповідальності щодо відшкодування ними збитків, завданих банкам і кредиторам.
Для чого це необхідно. Це сприятиме поверненню активів, виведених з банків, що збільшить обсяг задоволення вимог кредиторів, а також збільшенню рівня задоволення кредиторських вимог відповідно до черговості, встановленої законодавством
Як система працює зараз:
  • погашення вимог кредиторів банків, які ліквідуються, здійснюється за рахунок коштів, отриманих від продажу їхніх активів;
  • у разі недостатності активів банку Фонд має право звернутися до осіб, які заподіяли шкоду установі та її кредиторам, з вимогою про задоволення за рахунок їхнього майна кредиторських вимог;
  • у разі відмови таких осіб відшкодувати завдані збитки Фонд має право звернутися до суду, однак цей механізм потребував вдосконалення на рівні законодавства.
Фонд гарантування вкладів уже ініціював численні судові провадження по всій території України, а також веде активну роботу в іноземних юрисдикціях щодо притягнення до відповідальності екс-власників і пов’язаних з банками осіб, винних у доведенні установ до банкрутства.
Станом на 1 вересня 2021 року Фондом подано 69 позовних заяв щодо 44 банків. Загальна кількість відповідачів, які є пов’язаними особами цих банків, складає 816. Загальна сума позовних вимог становить майже 98 млрд грн.

Довідка Finance.ua:

  • раніше в Україні змінили визначення поняття «вклад» і правила розрахунку суми відшкодування коштів вкладників;
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує повернення коштів у межах встановленої законодавством суми відшкодування. Сьогодні це – 200 тис. грн незалежно від кількості вкладів в одному банку. А гарантії Фонду поширюються на вклади фізичних осіб, у т.ч. – фізичних осіб-підприємців.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас