Як вкладати гроші без ризиків: три основні вороги інвесторів-початківців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вкладати гроші без ризиків: три основні вороги інвесторів-початківців

Особисті фінанси
2164
Гроші є однією зі складових нашого життєвого капіталу, тож важливо навчитися правильно ними розпоряджатися. Фінансовий радник, керуючий активами 1st Family Office Василь Матій під час мітапу InvestInsight 3 — «Граблі інвестора початківця» розповів, як диверсифікувати свій інвестиційний портфель і які «вороги» чатують на інвесторів-початківців.
Як вберегтися від ризиків? Диверсифікація — це інвестування коштів у різні активи з метою зниження ризиків. Найчастіше диверсифікація в інвестиціях здійснюється за трьома основними рівнями.
Перший рівень – за грошовою одиницею, в якій ви зберігаєте ваші кошти, тобто у гривнях, доларах, євро. Якщо грошей більше, їх можна розподіляти за більшою кількістю грошових одиниць.
Другий рівень – диверсифікація за класом активів, у яких ви зберігаєте кошти. Найвідоміші та найбільш зрозумілі класи активів — це нерухомість, бізнес та цінні папери.
Третій рівень диверсифікації – за юрисдикцією, тобто у якій саме країні зберігаються активи.
«Мусимо визнати, що, на жаль, Україна є не найбезпечнішою юрисдикцією, тому якщо є можливість інвестувати в інші країни та робити це дохідно, то треба користуватися такими можливостями», — порадив Василь Матій.
Навіщо це? Диверсифікація за юрисдикціями потрібна, тому що різні країни світу (а відповідно — і їхні економіки) розвиваються по-різному. Наприклад, економіка США показує гарні результати протягом останніх десяти років. Але якщо подивитися на відрізок часу з 2000 до 2010, то у часи «втраченого десятиліття» американський фондовий ринок за десять років приніс 0% дохідності своїм інвесторам.
«Відповідно, якби інвестор проінвестував свої кошти лише в американський фондовий ринок, то він міг би не побачити жодного прибутку за ціле десятиліття. Водночас якби у нього був диверсифікований портфель і він містив акції компаній з Європи чи Азії, то такої ситуації не було б», — підсумував експерт.
Як вкладати гроші без ризиків: три основні вороги інвесторів-початківців
Три головні вороги інвестора:
  • емоції. За словами експерта, найчастіше емоції можуть нашкодити, коли на ринку спостерігається турбулентність чи є якась просадка. Важливо не приймати будь-які емоційні рішення і не продавати достроково свої активи;
  • податки. Податки зменшують суму наших доходів, але податкові штрафи і проблеми з податковою завдають ще більше шкоди. Тому краще користуватися всіма можливими методами податкової оптимізації, але самі податки платити потрібно обов’язково;
  • комісії. Цей ворог може спіткати інвестора від того моменту, коли він переказує свої кошти на брокерський рахунок, до тих пір, поки він повертатиме ці кошти на свій банківський рахунок.
«Уявіть, що ви протягом 20 років акумулюєте інвестпортфель у розмірі 100 тис. доларів. І у вас є лише 28% комісії у тому фонді, куди ви проінвестували. Сума комісії в 28% протягом 20 років становитиме 8 тис. доларів. І якби ви могли її якимось чином зекономити та проінвестувати, то шляхом інвестицій ви заробили б ще 12 тис. доларів. Тобто у підсумку через 1% комісії за 20 років загальна втрата становить 40 тис. доларів», — поділився розрахунками експерт.
Як вкладати гроші без ризиків: три основні вороги інвесторів-початківців
Які психологічні пастки чатують на інвесторів-початківців:
  • самовпевненість і жадібність – вони починають з’являтися, коли інвестор має певні успіхи і почувається досить грамотним у сфері інвестицій. У такий момент можна потрапити у халепу, тому що це може призвести до необачності та прийняття нераціонального емоційного рішення, яке виллється у збитки;
  • гордість та жаль. Як приклад, експерт наводить інвесторів у київську нерухомість у 2008 році: деякі об’єкти нерухомості, які у ті роки були в ціні, наразі коштують у кращому випадку 150 тис. доларів. Тобто об’єктивним було б вже давно продати їх, зафіксувати збиток і вкласти гроші в інший інвестиційний інструмент;
  • ефект натовпу – це схильність приймати такі ж інвестиційні рішення, які приймають інші люди. Людська психологія працює так, що ми схильні зробити так само як робить більшість людей. Те ж саме стосується й хайпових активів, у які зараз інвестує значна більшість.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас