У яких випадках можуть забрати житло за борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У яких випадках можуть забрати житло за борги

Особисті фінанси
2369
Через заборгованість зі сплати комунальних послуг у вас можуть забрати квартиру, але потрібне відповідне рішення суду. Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, вирішив розповісти, що робити, щоб квартиру не забрали.
За наявності у вас боргу за ЖКГ, виконавча служба може з’явитися на порозі, якщо вже є рішення суду, а ви не звернулися за реструктуризацією боргу, не розв’язали питання в досудовому порядку, і вас розцінили як злісного неплатника.
Банк за борги позичальника також може вилучити квартиру – якщо має відповідне судове рішення. Це може відбутися, якщо квартира заставна – тобто, якщо позичальник узяв кредит під заставу житла. Але банк за борги (понад 120 тис. грн) може забрати квартиру, яка не перебуває в заставі.
У боржника можуть забрати житло за таких умов:
  • за наявності судового рішення, яке набрало законної сили;
  • якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує 120 тис. грн – 20 мінімальних зарплат;
  • виконавець пересвідчився, що на рахунку боржника відсутні кошти для примусового виконання рішення суду.
Лише після цього виконавець здійснює пошук нерухомого майна боржника та виставляє його на прилюдні торги для реалізації.
Як пояснюють юристи, конфіскація житла здійснюється лише в останню чергу виконавчого провадження. Тобто, якщо неможливо стягнути суму боргу коштом заробітної плати та грошових коштів, наявних на банківських рахунках боржника, цінних паперів, автотранспортних засобів та іншої наявної у боржника техніки, нерухомого майна насамперед з нежилого фонду, та земельних ділянок.
Що робити, щоб квартиру не забрали:
  • періодично вносити частини оплати боргу – навіть незначні суми, – що дозволить на певний проміжок часу призупинити відчуження;
  • реструктурувати борг, з метою збільшення терміну виплат в часі. Однак в такому разі реструктуризація має бути узгоджена зі стягувачем та, найчастіше, повторне порушення строків здійснення оплат обумовлене моментальним відчуженням конкретно визначеного майна;
  • рефінансувати борг коштом отримання нового кредиту. Проте, рефінансувати банківська установа дозволить лише в тому випадку, якщо сума боргу є невеликою, а позичальник не має низький кредитний рейтинг – не перебуває в «чорному списку».

Довідка Finance.ua:

  • раніше Finance.ua також писав про відповідальність споживача за несплату спожитих житлово-комунальних послуг.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас