Права власності на житловий будинок: умови договору при переході — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Права власності на житловий будинок: умови договору при переході

Особисті фінанси
934
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався у Мінюсту, чи є розмір і кадастровий номер істотними умовами договору при переході права власності на житловий будиноку зв’язку з переходом права власності на житловий будинок.
Договір вважається укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх його істотних умов.
  • Розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об’єкти.
Виняток – крім багатоквартирних будинків та об’єктів державної власності, що підлягають продажу шляхом приватизації.
До особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).
Крім того, у разі набуття права власності на жилий будинок, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об’єкти.
До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.
При цьому істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти.
Укладення договору, який передбачає набуття права власності, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.
Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.
Якщо з поданих нотаріусу документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії, випливає, що житловий будинок, будівля, споруда тощо збудовані (або будуються) на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку та іншого нерухомого майна.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас