Банкіри спрогнозували курс долара до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри спрогнозували курс долара до кінця року

Валюта
6377
До кінця року курс долара не буде вище 28 грн/$. Проте базовий сценарій передбачає курс долара на рівні 27-27,5 гривні.
Такі прогнози озвучили учасники круглого столу «Курс гривні восени: чи варто очікувати на девальвацію?», проведеного «Фінансовим клубом».
Про курс валют, прогнози експертів та зміни на міжбанківському ринку ми також пишемо в телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь!
«У другій половині року курс гривні традиційно знижується. Курс гривні має сезонність – це не є новиною для нас. За нашими спостереженнями, графік коливання курсу цього року повторює 2018 і 2020 роки. За прогнозами Альфа-Банку, у 2021-му середньорічний курс складе 27,73 грн/$», – розповів голова Ради Незалежної асоціації банків України, голова наглядової ради Альфа-Банку Роман Шпек.
Серед головних чинників, які спричинять здешевлення гривні, банкіри називають зростання цін на енергоносії.
«Нафта зросла в ціні на 60% за останні 12 місяців, вугілля – на 205%. Це те, що Україна традиційно закуповує», – підрахував Роман Шпек.
«Також слід зазначити виплату дивідендів нерезидентам – цей фактор матиме вплив, суми виплат будуть суттєвими», – попереджає начальник управління інвестиційно-торгового бізнесу Банку Альянс Станіслав Лисянський.
За словами директора департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антона Болдирєва, базовий сценарій передбачає курс до кінця року на рівні 27-27,5 грн/$ з можливою невеликою корекцією.
«За негативного сценарію курс гривні може опуститися нижче 28 грн/$, але ми розпочинали цей рік з курсу долара вище 28 гривень. Це нормальний рівень для нашої країни», – вважає він.
«По факту ми повернемося до тих показників, з якими ми розпочинали рік. Але це не буде одномоментне зниження курсу. Вже зараз ми бачимо, що компанії-імпортери починають готуватися до “чорної пятниці”, закуповують товари, підписують контракти», – пояснює директор департаменту казначейства та фінансових установ ОТП Банку Антон Коваленко.
«Ми отримали кошти МВФ у вигляді безповоротної допомоги, тому навантаження на курс цього року не дуже велике. Серед можливих ризиків – ескалація конфлікту з Росією та підвищення цін на паливо та електроенергію для населення. За нашим базовим сценарієм курс гривні восени буде на рівні 27,25-27,75 грн/$», – погоджується з колегами начальник управління казначейських операцій Банку Кредит Дніпро Юрій Гриненко.
Начальник фінансового департаменту Піреус Банку Олександр Старцев вважає, що умов для суттєвої девальвації наразі немає.
«Підстав для кричущих новин, які б спричинили драматичну зміну курсу, ми не бачимо», – заспокоїв Роман Шпек. «Стресовий сценарій, який може бути спричинений втечею нерезидентів з ОВДП, є малоймовірним. Це можливо, наприклад, якщо ФРС суттєво підвищить облікову ставку. Ще одна причина – це припинення співпраці з МВФ. Але це матиме вплив на курс гривні у 2022 році», – вважає Олексій Старцев.
Антон Болдирєв наголошує, що очікуване зниження курсу гривні не є традиційною девальвацією. «Це корекція курсу. Волатильність в межах 5% – це нормальне явище для всіх пар валют, яке дозволяє ринку динамічно розвиватися», – пояснює він.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас