Через 10-15 років в Україні не буде чим платити пенсії - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 10-15 років в Україні не буде чим платити пенсії - прогноз

Особисті фінанси
1688
Головними проблемами накопичувальної пенсійної системи в Україні є знецінення пенсійних заощаджень, а також ризик розкрадання коштів.
Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів економіст Борис Кушнірук.
На питання, чи вірить він у накопичувальну пенсійну систему, економіст відповів: «В принципі, але для українських реалій я ставлюся до цього вкрай скептично на найближчі 10−15 років. Для того щоб була накопичувальна система, треба бути впевненими, що ті кошти, які ви вкладете, приростуть і будуть більшими, ніж вони є зараз, тобто не будуть знецінені. Крім того, повинна бути впевненість, що їх не вкрадуть, а такі гарантії зараз нам теж ніхто не дасть.
Водночас, Кушнірук висловив упевненість, що в Україні через 10−15 років «з солідарної пенсійної системи платити буде нічим».
Що робити українцям? На думку експерта, сьогодні українцям треба дати можливість відкладати на старість самостійно.
«Якщо ви зменшите податковий тиск на економіку і на людей, ви дасте їм самим можливість накопичувати. Спроби це централізовано робити державою завершаться лише черговим розкраданням цих коштів. У виграші будуть тільки банкіри, які заробляють на самому факті обслуговування цих коштів незалежно від того, відбувається приріст активів чи ні», — підсумував експерт.

Довідка Finance.ua:

  • міністр фінансів Сергій Марченко нещодавно заявив, що людям віком від 40 років не варто розраховувати на державні пенсії. Тобто люди, які не відкладають накопичення в недержавні пенсійні фонди, в майбутньому в принципі будуть позбавлені пенсій;
  • за підрахунками Мінсоцполітики, близько 7000 гривень — це приклад того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас